Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Операторът на полската газопреносната мрежа Газ-систем (Gaz-System) е сключил договор за 280 млн. евро с италианската компания Сайпем (Saipem) за построяване на газопровода, който да свърже Полша и Дания по дъното на Балтийско море, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сайпем ще изгради 275 км от съоръжението на дълбочина от 4 до 57 метра.

Договорът е част от проекта Балтик пайп (Baltic Pipe), който трябва да осигури на Полша достъп до газовите находища в Норвегия през датската газопреносна мрежа.

"Това е повратна точка за постигането на независимост на Полша от руския природен газ", каза полският президент Анджей Дуда на пресконференция. Общата стойност на проекта е 1,5 млрд. евро, уточни Газ-систем. 

Съоръжението ще позволи на Полша да внася 10 млрд. кум метра газ годишно, което е повече от половината от потреблението на страната. Планира се газопроводът да бъде завършен през октомври 2022 година.

Полша от години се опитва да намали зависимостта си от руския газ. Варшава разшири мрежата от интерконектори със съседните страни и построи терминал за втечнен природен газ на балтийското крайбрежие.

Полша е и яростен критик на газопровода "Северен поток" и новия "Северен поток 2" между Русия и Германия заради опасения, че те могат да увеличат зависимостта на Европа от руския газ и да се използват от Москва като политически инструмент за засилване на натиска в транзитни страни като Украйна.

Строителството на Балтик пайп на практика започва, подчерта Дуда, цитиран от ТАСС. Строителните дейности ще започнат през близките дни.

Коментари

Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Дерзайте,

поляци!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.