Полски правителствен представител заяви, че Полша е била подложена на операция по дезинформация, която изглежда е целяла да отслаби полско-американския съюз и е подобна на извършвани по-рано руски кибератаки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на шефа на полските служби за сигурност Станислав Зарин каза, че Полша продължава да разследва и няма твърди доказателства, че атаката е дело на Русия, но отбеляза, че тя носи всички признаци на нещо организирано от Кремъл.

"Полша е била мишена на руската пропаганда от дълги години. Напоследък тези усилия стават все по-интензивни", заяви той.

В Туитър Зарин съобщи за кибератака срещу сайта на Института за военни изследвания във Варшава - академия по въпросите на отбраната, където се обучават полските военни лидери. Той заяви, че хакерите са пуснали в сайта фалшиво писмо от името на ректора на школата, в което се призовават полските войници да се борят срещу "американската окупация".

За писмото са съобщили редица полски информационни сайтове, добави Зарин.

"Съдържанието на писмото съвпадаше с основните точки на руската пропаганда срещу Полша и САЩ", каза той.

Зарин заяви, че целта на атаката е била да се създаде информационен хаос, да се понижи бойният дух на полските войници и да се разпалят антиамерикански настроения.

Според него Кремъл се опитва да използва кризата с коронавируса, за да се освободи от международната си изолация и да убеди Запада да отмени санкциите, които наложи на Русия заради действията й в Украйна.

Кремъл се опитва да оклевети Полша, защото тя е с една от най-твърдите позиции по въпроса за запазване на санкциите, заяви Зарин.