Карантината и мерките за физическо дистанциране са довели до спад с 45 на сто на заразяванията с коронавирус и на инцидентите в рамките на 14-дневната изолация.

Данните са от 23 април, а сравнението е с периода до 8 април.

Това съобщи днес в Европарламента д-р Андреа Амон, директорка на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Тя говори пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Относно постепенното разхлабване на мерките в голяма част от ЕС обаче Андреа Амон предупреди:

„При всички положения това няма да приключи скоро и хората трябва да са подготвени психически за това. Като навлизаме във втората фаза, не трябва да се отказваме от същността. Общностите трябва да бъдат ангажирани и мотивирани да поддържат високите стандарти на сериозна хигиена, респираторния етикет, използването на маски, когато са болни, както и необходимото социално дистанциране. Това ще им позволи да защитят себе си и останалите.”

Д-р Амон цитира и данни на оглавяваната от нея институция за периода между 8 и 23 април.

• Случаите на зараза по целия свят са почти 3,5 милиона;

• Смъртните случаи по света са близо 250 000;

• Над 1,1 милион души са заразени в ЕС, Великобритания и страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП) - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн;

• Над 150 000 са смъртните случаи в горепосочените общо 31 европейски държави.

• В някои от европейските държави над 50 на сто от смъртните случаи са в заведения за дългосрочни грижи и старчески домове.