Регистрираните заразени с новия коронавирус в света надхвърлиха 1 милион час преди полунощ българско време в четвъртък, показаха данните на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ .

Минаха три месеца, откакто първият случай на COVID-19 беше официално съобщен в китайския град Ухан на 31 декември 2019 г.

Повече от 51 000 души са починали оттогава, а поне 208 000 са оздравели според данните на цитирания университет.

Съединените щати с 234 000 случая имат най-големия в света брой заразени хора, около четвърт от всички. Италия и Испания имат съответно 115 000 и 110 000 случая, а Китай - близо 82 000. 


23:10 ч.: Опити с мишки дават надежда за ваксина срещу COVID-19

Първоначалните изпитания с мишки на потенциална ваксина срещу COVID-19 показаха, че тя предизвиква имунна реакция на нива, които могат да предотвратят заразяване, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.

Специалисти от училището по медицина на университета в Питсбърг са ускорили процеса по работа върху ваксината благодарение на опита си с други коронавируси като причиняващите ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и БИРС (близкоизточен респираторен синдром). Затова те са знаели точно как да се борят с новия вирус.

Прототипната ваксина, наречена PittCoVacc, е генерирала "прилив на антитела" срещу новия коронавирус за две седмици. Животните обаче още не са проследени достатъчно дълго и е рано да се каже колко продължава имунната реакция. 


20:11 ч.: Португалският парламент гласува удължаване на извънредното положение с 15 дни

Португалският парламент одобри днес удължаване на срока на извънредното положение с още 15 дни, за да се спре разпространението на коронавируса, докато броят на починалите надхвърли 200 души, предаде Ройтерс.

Медицински запаси от Китай пристигат на летището в Лисабон.

Португалия е регистрирала 9034 случая на коронавирус и 209 починали, а властите очакват достигане на устойчива връхна точка в края на май.


20:01 ч.: Броят на починалите в Италия от коронавирус расте

Броят на починалите от коронавируса в Италия се увеличи днес със 760 и достигна 13 915, съобщи службата за гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

Това е леко увеличение в сравнение със 727-те случая, регистрирани ден по-рано.

Медици се грижат за пациент с COVID-19 в римската болница "Сан Филипо Нери".

Броят на новите случаи остава устойчив и е нараснал с 4668 при досегашните 4782. С тях общият брой заразени от началото на епидемията на 21 февруари вече е 115 242.

Днес беше четвърти пореден ден, в който броят на новите случаи остава в диапазона 4050-4782, което, изглежда, потвърждава надеждите на правителството, че епидемията е достигнала устойчив пик с надеждата, че в близко бъдеще може да се очаква спад.

В Италия са регистрирани около 28 процента от смъртните случаи от коронавируса в световен мащаб.

В Ломбардия, която е епицентър на заразата, броят на новите случаи и на починалите за ден намалява.


20:05 ч.: Сърбия може да разчита на пълна подкрепа от Франция, каза Вучич след разговор с Макрон 

Сърбия може да разчита на пълна подкрепа от Франция, е казал френският президент Еманюел Макрон в разговор по телефона със сръбския президент Александър Вучич, предаде Танюг.

Александър Вучич.

Вучич е благодарил и изразил съжаление за жертвите от COVID-19 във Франция, които надхвърлиха 4000 души, като изрази надежда, че решителните мерки, прилагани от френските власти, ще доведат до успех в борбата с това бедствие.

Двамата президенти се съгласиха, че борбата против пандемията може да се води само с общи сили и приятели, каквито са Сърбия и Франция.

Вучич помолил Макрон за помощ за гражданите на Сърбия във вид на лекарства и суровини за лекарства, каквито се прилагат в лечението на COVID-19.

Двамата президенти изразили решимост да си сътрудничат и за саниране на икономическите последици от пандемията, както и да работят по-нататък за развитие на стратегическите отношения между Сърбия и Франция.


19:16 ч.: Лечение на коронавирус с кръвна плазма от оздравели пациенти започва в Турция

Методът за лечение на болни от коронавирус чрез използване на кръвна плазма от оздравели вече пациенти ще започне да се прилага в Турция след около десет дни, е посочил председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Кънък е заявил, че специализираният Научен съвет за борба с коронавируса вече е взел решения по въпроса. Той е уточнил, че за вземането на кръвна плазма е необходимо да са минали 14 дни от излекуването на болните. Според Кънък след десетина дни ще изтече 14-дневният срок от оздравяването на първите пациенти и тогава ще започне вземане на кръвна плазма от тях.


19:16 ч.: В Япония: още 277 заразени с коронавируса - рекорден ръст за денонощие

Новите случаи на зараза с COVID-19 в Япония са 277, което е най-голямо увеличение за едно денонощие от началото на пандемията, съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Шиндзо Абе

Най-много - 97, са новите заразени в Токио. Доказаните случаи в страната са общо 3488, а починалите са 82-ма, сред които 11 пътници от круизния кораб, блокиран в пристанище Йокохама. Около 70 пациенти са в тежко състояние.

Въпреки нарастването на броя на заразените в Япония правителството все още не смята за необходимо въвеждането на извънредно положение в страната, отбеляза ТАСС. Тази позиция потвърди и днес премиерът Шиндзо Абе пред парламента.


19:03 ч.: Хакери, свързани с Иран, атакуват СЗО, твърдят източници на Ройтерс

Хакери, работещи в интерес на иранското правителство, са се опитали да проникнат в личните имейл акаунти на служители на Световната здравна организация по време на пандемията от коронавируса, твърдят информирани източници, цитирани от Ройтерс.

Не е ясно дали някои акаунти са били компрометирани, но атаките показват как СЗО и други организации в центъра на глобалните усилия за сдържане на коронавируса са станали обект на устойчива дигитална "бомбардировка" от хакери, търсещи информация за епидемията. 


19:01 ч.: "Кампари" и "Интеркос" ще произвеждат дезинфектанти за болниците

Производителят на алкохол "Кампари" (Campari) и на козметични продукти "Интеркос" (Intercos) обединиха сили, за да произвеждат дезинфекциращ гел за ръце на алкохолна основа, който ще се дарява на работещите в здравеопазването в италианския регион Ломбардия, съобщиха днес двете компании, цитирани от Ройтерс.

Ломбардия, където се намира централата на "Кампари", е най-тежко засегната от коронавируса в цяла Италия. Починалите до вчера бяха 7593.


19:09 ч.: Председателят на иранския парламент е под карантина след положителен тест за коронавирус

Председателят на иранския парламент Али Лариджани е под карантина, след като дал положителен тест за коронавируса, предаде Асошиейтед прес, съобщи днес парламентът на сайта си. В съобщението се уточнява, че той е подложен на лечение, предаде Асошиейтед прес. Лариджани е най-високопоставеният ирански правителствен представител, заразен с COVID-19.

Али Лариджани

18:33 ч.: Леонардо ди Каприо и вдовицата на Стив Джобс основаха продоволствен фонд

Холивудският актьор Леонардо ди Каприо и вдовицата на основателя на американската корпорация "Епъл" Стив Джобс, филантропката Лорън Пауъл Джобс, съобщиха за създаването на фонда за продоволствена помощ Американски хранителен фонд (America's Food Fund), предаде Асошиейтед прес.

Леонардо ди Каприо

С набраните средства ще бъдат подпомогнати хората, на които най-силно са повлияли икономическите последствия във връзка с разпространилата се пандемия от коронавируса в света.

Продуктите, закупени със средствата на фонда, ще бъдат разпределени между семействата с ниски доходи, възрастните, безработните и учениците, получаващи безплатни обеди. Благотворителната организация вече е събрала дарения на стойност 12 милиона долара.


18:11 ч.: Петролът силно поскъпна, след като Тръмп обяви, че Саудитска Арабия и Русия ще свият добива

Цените на петрола се повишиха с над 30 процента днес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че очаква руският президент Владимир Путин и саудитският

престолонаследник да обявят намаление на добива с 10 милиона до 15 милиона барела, предаде Ройтерс. Лондонският сорт "Брент" от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна с 33 на сто или с 8,04 долара до 32,78 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши котировките си с 33 на сто, или с 6,62 долара до 26,93 долара за барел.


17:46 ч.: От 600 до 1200 чужденци са се заразили в австрийски ски курорт 

Между 600 и 1200 са хората от различни страни, заразили се с коронавируса в популярния ски курорт Ишгъл в Австрия, съобщи днес шеф от Австрийската здравна агенция, цитиран от ДПА.

Изглед от Пацнаун. Снимка Уикипедия

Разпространението на заразата в Ишгъл и долината Пацнаун привлече вниманието на политици и юристи, като местните власти бяха обвинени, че са чакали прекалено дълго, за да затворят курорта.

Австрийският адвокат по правата на потребителите Петер Колба твърди, че разполага с данни за около 2200 туристи, които са дали положителен тест след ваканция в долината Пацнаун. Мнозина от тези туристи, които са се включили в колективен иск, са от Германия, Швейцария, Великобритания, Нидерландия и някои северноевропейски страни. Австрийската прокуратура и полицията разследват дали огнището в Ишгъл се е разгоряло поради небрежност, предаде ДПА.


17:42 ч.: "Ламборгини" произвежда маски и медицински визьори 

Италианският производител на луксозни автомобили "Ламборгини" (Lamborghini) обяви днес, че е започнал производството на маски и медицински визьори, предаде Франс прес. Това е нов пример за преобразуване на производството в разгара на епидемията от коронавируса.

Работнички в "Ламборгини" шият маски.

Други италиански компании от луксозния сегмент или от модния сектор вече преустроиха заводите си, за да произвеждат продукти, предназначени за света на медицината.

Такъв е случаят с дизайнера Джорджо Армани, чиито италиански заводи произвеждат защитно облекло за медицинския персонал, ангажиран в битката срещу пандемията. "Прада" (Prada) също произвежда маски и защитно облекло. Текстилната компания "Калцедония" (Calzedonia) създава маски, същото прави и производителят на спортни обувки "Спортива" (Sportiva).


17:26 ч.: Франция е готова да национализира стратегически компании 

Франция ще национализира стратегически компании, ако е необходимо, за да ги защити от влиянието на кризата с коронавируса. Това каза днес министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно льо Мер, цитиран от ДПА.

Той заяви, че е изпратил на президента на Франция Еманюел Макрон списък със стратегически компании, които потенциално биха могли да бъдат застрашени на пазара.

Брюно льо Мер

Ще сме готови да прибегнем до всички средства, с които разполагаме, за да защитим тези компании, увеличавайки дяловия капитал на държавата, чрез рекапитализация или като последно средство, като ги национализираме, каза Льо Мер на пресконференция.

Десноцентристкият министър заяви, че не призовава за държавно управлявана икономика. Ако са необходими национализации, те ще са временни, подчерта министърът. Държавата е отговорна за защитата на водещите си промишлени компании, добави Льо Мер.


17:15 ч.: СЗО: Над 95 процента от починалите от COVID-19 в Европа са на повече от 60 години

Шефът на бюрото за Европа на Световната здравна организация заяви, че над 95 процента от починалите от коронавируса в Европа са на възраст над 60 години. Д-р Ханс Клуге обаче посочи, че възрастта не е единственият рисков фактор за тежко протичане на заболяването.

"Самото схващане, че COVID-19 засяга само възрастните хора, всъщност е погрешно", подчерта той.

На онлайн пресконференция днес в Копенхаген Клуге заяви, че "младите не са недосегаеми". Според здравната агенция на ООН между 10 и 15 процента от заболелите под 50-годишна възраст са със средна или тежка инфекция.

 


17:06 ч.: Мека и Медина под 24-часов полицейски час

Кааба. Снимка АП/БТА

Саудитските власти наложиха от днес 24-часов полицейски час в свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина. Така бяха засилени мерки срещу разпространението на коронавируса, заразил досега в кралството над 1700 души в кралството и причинил смъртта на 16. В разпореждането на вътрешното министерство се правят някои изключения - за работещите във важни институции и за хората, които излизат да си купят храна или отиват при лекар. В автомобилите, придвижващи се из тези градове, може да има само един пътник освен шофьора. В Саудитска Арабия вече са предприети солидни мерки срещу заразата - спрени са международните полети, затворени са повечето обществени места и е прекратено поклонничеството. Има ограничения в придвижването, а влизането и излизането от Рияд, Мека, Медина и Джеда е силно ограничено. Във вторник Саудитска Арабия призова мюсюлманите по света да отложат плановете си за тазгодишния хадж заради пандемията.


15:52 ч.: Смъртните случаи от коронавируса в Иран - 3160

Техеран. Снимка АП/БТА

Смъртните случаи от коронавируса в Иран станаха 3160. Сто двайсет и четири души са починалите за последното денонощие. Това съобщи днес пред държавната телевизия говорителят на иранското здравно министерство Киануш Джаханпур. Той добави, че общият брой на случаите на заразяване в Иран е 50 468, предаде Ройтерс. Имаме 3956 заразени в критично състояние. За последните 24 часа има 2875 нови случая на заразени хора. Оздравелите са 16 711, заяви Джаханпур.


15:32 ч.: Американците се запасяват с оръжие заради пандемията от COVID-19

Опашка пред магазин за оръжия в САЩ. Снимка АП/БТА

Около 1,9 млн. броя огнестрелно оръжие е било продадено в САЩ през март на фона на разпространението на коронавируса, съобщава американското издание New York Times. Изданието отбеляза, че тези цифри са почти рекордни: повече огнестрелни оръжия за такъв кратък период от време - 2 милиона единици - са били продадени само през януари 2013 г. след встъпването в длъжност на 44-тия президент на САЩ Барак Обама. Заради пандемията американците се презапасяват не само с консервирани храни и други продукти от първа необходимост, но и с огнестрелно оръжие.

"Хората са загрижени за сигурността си, ако държавните органи не могат да я осигурят", заяви професорът по право в държавния университет в Джорджия Тимъти Лайтън.

По-рано администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заяви, че оръжейните магазини са жизненоважни предприятия и затова те трябва да останат отворени по време на пандемията от коронавируса наред с аптеките, бензиностанциите и хранителните магазини.


13:40 ч.: British Airways иска да съкрати над 30 000 служители

"Бритиш еъруейз". Снимка АП/БТА

"Бритиш еъруейз" (British Airways), филиал на Ай Ей Джи (IAG), обсъжда със синдикатите план за съкращаване на около 32 000 работни места заради пандемията от коронавирус, заяви информиран източник, цитиран от Ройтерс. Този план засяга около 80 процента от служителите, най-вече кабинен екипаж, наземен персонал, инженери и работещите в централата на компанията. Нито един служител обаче няма да бъде уволнен според Би Би Си, която първа оповести информацията.


12:57 ч.: Високопоставен сръбски служител почина от COVID-19

Високопоставен сръбски държавен служител е починал от коронавируса, съобщиха здравните власти в балканската страна, предава Reuters. Бранислав Блазич, на 63 години, държавен секретар в Министерството по защитата на околната среда, е починал само дни след като е бил хоспитализиран със симптоми на COVID-19, съобщи Дария Тепавчевич, заместник-директор на Института за общественото здраве в Белград. Случаите на коронавируса в Сърбия по последни данни са 1060, като 28 от заразените са починали. В страната е обявено извънредно положение, затворени са всички заведения и магазини с изключение на аптеките и супермаркетите и има вечерен час от 17:00 ч. до 5:00 ч. Освен това Белград затвори границите си за всички чужденци с изключение на завръщащите се от чужбина граждани на Сърбия. Президентът Александър Вучич заяви по-рано, че обмисля да въведе двуседмична национална карантина в страната.


9:36 ч.: Жак Делор: Липсата на солидарност е "смъртна опасност за ЕС"

Липсата на солидарност покрай кризата с COVID-19 е "смъртна опасност за ЕС". Това сподели пред "Гардиън" бившият председател на ЕК Жак Делор, който е смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. 

Вестникът публикува мненията и на други експерти.

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. 

"Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп".

Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане споменът за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят".


11:33 ч.: Джонсън: Ще увеличим тестването

Джонсън. Снимка Архив Клуб Z

Британският премиер Борис Джонсън обеща да бъде засилено тестването за коронавирус и заяви, че това е ключът към преборване на епидемията. Той каза това след критики към правителството му, че тества много по-малко хора от някои други европейски страни.

"Сериозно ще увеличим тестването", заяви Джонсън от жилището си на Даунинг стрийт, в което е в доброволна изолация, след като даде положителна проба за вируса. "Искам да кажа нещо специално за тестването, защото това е много важен въпрос", добави британският министър-председател. "Както казвах седмици наред, това е начинът: ето така ще решим пъзела с коронавируса, ето така ще го победим", заяви Джонсън.

Великобритания, която отначало възприе доста по-сдържан подход към коронавируса, бе подложена на доста критики, че прави много по-малко тестове, особено сред медицинския си персонал на първа линия. Докато Германия тества по около 500 000 души на седмица, сегашният капацитет на Обединеното кралство е само за около 12 750 на ден, число, което правителството каза, че иска да удвои до средата на април.


11:16 ч.: Еврокомисарят по промишлеността: ЕС ще постигне консенсус по борбата с кризата

Еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон изрази днес увереност, че страните от ЕС ще успеят да постигнат консенсус какви нови инструменти за финансиране да се използват в борбата с кризата, провокирана от коронавируса.

"Убеден съм, че ще успеем да стигнем до единно мнение", каза Бретон пред радио "Франс ентер".

През март Франция, Италия, Испания и още шест европейски страни призоваха да се обмисли емитирането на единни облигации от някоя от институциите на ЕС, за да се смекчат икономическите последици от пандемията. Германия и Холандия обаче се противопоставиха на идеята.


10:30 ч.: Избори в Южна Корея на 15 април въпреки епидемията

Сеул, Южна Корея. Снимка АП/БТА

Броят на новите заразявания с коронавируса в Южна Корея отново падна под 100, съобщиха днес здравните власти, обявявайки 89 нови случая за последното денонощие, предаде ДПА. Има и 4 нови починали от COVID-19. Така общият брой на заразените от началото на епидемията възлиза на 9976, а на починалите - 169, според корейския Център за контрол и превенция на болестите. Правителството и корейската ЦИК съобщиха, че ще положат всички усилия за безопасно провеждане на парламентарните избори в страната, насрочени за 15 април.

10:46 ч.: 771 заразени в Русия за едно денонощие

Червеният площад. Снимка АП/БТА

За последните 24 часа в Русия са регистрирани 771 нови случая на заразени с COVID-19, съобщи руският оперативен щаб. В рамките на денонощието са починали 6 души и така общият им брой е 30. Засега има 3500 души, които са диагностицирани с новия коронавирус.


6:21 ч.: Бебе на 6 седмици почина от коронавируса в щата Кънектикът

Бебе на 6 седмици почина от коронавируса в щата Кънектикът, ставайки една от младите известни жертви на COVID-19 в света, предаде Франс прес.

"Тестовете потвърдиха, че бебето е било заразено с COVID-19. Това е сърцераздирателно. Смятаме, че това е една от най-младите жертви на COVID-19 в света", заяви губернаторът на щата Нед Ламонт.

В събота властите на щата Илинойс бяха съобщили за смъртта на 9-месечно бебе в Чикаго, което тогава беше най-младата известна жертва на коронавируса в САЩ.
Смята се, че COVID-19 относително пощадява децата и съвсем младите му жертви са редки.


9:31 ч.: 20 случая на коронавирус в център за настаняване на бежанци в Гърция

Монастираки, Атина. Снимка АП/БТА

Под карантина за 20 дни е поставен центърът за настаняване на бежанци и мигранти в Рицона, Централна Гърция, след като там бяха установени 20 случая на новия коронавирус, съобщават гръцките медии.

В електронното си издание "Ефимерида тон синдактон" припомня, че преди два дни вирусът е бил установен у обитателка на центъра, която е родила в болница в Атина преди няколко дни.


9:25 ч.: Цените на петрола се повишиха

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия след изразената от президента на САЩ Доналд Тръмп надежда за примирие в ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

Тръмп и Салман. Снимка Архив Клуб Z

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 94 цента, или 4,6 на сто до 21,25 долара за барел.

Лондонският сорт "Брент" от Северно море поскъпна с 1,46 долара или 5,9 на сто до 26,20 долара за барел.

Тръмп разговаря наскоро с ръководителите на Русия и на Саудитска Арабия и изрази надежда, че те ще постигнат споразумение в ценовата си война до няколко дни, че ще намалят производството си и че така цените отново ще нараснат.


9:13 ч.: Драматична ситуация в Румъния: 357 медицински кадри са диагностицирани с коронавирус 

Букурещ, Румъния. Снимка АП/БТА

Драматична ситуация: 357 медицински кадри са диагностицирани с COVID-19 в Румъния, 200 от които в окръг Сучава, пише днес в. "Гъндул", позовавайки се на Групата за стратегическа комуникация.

Според съобщените снощи данни от заразения здравен персонал 99 са лекари, 127 са медицински сестри, 35 са санитари, 11 са хигиенисти и 85 души са помощен персонал.

В. "Адевърул" съобщава, че новото ръководство на окръжната болница в Сучава е подало оставка, след като бе потвърдено, че 200 здравни служители в болницата са заразени с коронавирус, а над 30 пациенти, лекувани в здравното заведение, са починали от COVID-19.

Изданието напомня, че ръководството на болницата беше сменено на 26 март, когато 80 души от медицинския персонал бяха диагностицирани с коронавирус.

Сучава е огнище на инфекция с новия коронавирус, като една четвърт от случаите на заразяване в Румъния са потвърдени именно в този окръг, а окръжният център - град Сучава, както и осем околни села, в момента са напълно изолирани, след като бяха поставени под карантина в понеделник вечерта, напомня Хотнюз.


9:11 ч: Китайският град Шънчжън забрани продажбата и яденето на диви животни

Китайският град Шънчжън забрани продажбата и яденето на диви животни като мярка срещу бъдещи епидемии като тази от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Появяването на вируса за първи път през декември в Ухан, Централен Китай, бе свързано с един от градските пазари, на който освен традиционни стоки като пилешко и риба за ядене се продаваха и диви животни като панголини и цивети.

Китайските летища планират да приемат не повече от 134 международни полета седмично, за да бъде предотвратено влизането в страната на хора, заразени с коронавируса, предаде ТАСС, като се позова на изявление от днес на китайското Управление на гражданската авиация.



8:31 ч.: Путин оправомощи правителството да обявява в страната извънредно положение 

Руският президент Владимир Путин оправомощи правителството да обявява в страната извънредно положение, както и да взема и други мерки в изключителни случаи. Кабинетът ще може да координира единната държавна система за предотвратяване и ликвидиране на извънредни ситуации, пише в. "Росийская газета" по повод нов федерален закон, подписан от държавния глава.

На съвещание с президента премиерът Михаил Мишустин огласи част от "втория пакет" федерални мерки в подкрепа на бизнеса с оглед икономическия спад поради коронавирусната пандемия, информира в. "Комерсант". Като "най-важни идеи" всекидневникът определя освобождаването от данък на част от разходите за мерки срещу COVID-19 и помощта за региони, губещи основни приходоизточници.

Първите два "пакета" ще струват общо под 1,2 на сто от БВП на Русия, колкото са федералните бюджетни резерви за спешна подкрепа на икономиката през 2020 г. Следват мерки за борба с безработицата и преструктуриране на отложените данъчни и други плащания, добавя "Комерсант".


8:08 ч.: Над 870 души са починали от коронавируса в Германия 

Над 870 души са починали в Германия от новия коронавирус, а броят на заразените е надхвърлил 70 000, предаде Ройтерс, като се позова на института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".

През последното денонощие в страната са били регистрирани 140 смъртни случая от причиняваното от вируса заболяване COVID-19. С това общият брой на починалите е достигнал 872.

Случаите на зараза са се увеличили с 6156 до 73 522.


7:44 ч.: Холандия предлага здравен фонд в помощ на най-тежко засегнатите от коронавируса страни 

Холандия предлага да се създаде здравен фонд за подпомагане на най-тежко засегнатите от новия коронавирус страни и е поискала от други държави от ЕС да дадат финансов принос за него, каза министърът на финансите Вопке Хукстра, цитиран от Ройтерс.

"Предлагаме здравен фонд за спешни случаи, в който Нидерландия ще направи много значим принос. Той ще е около 1 милиард евро и ще е знак за солидарност към страните, които се борят с коронавируса", заяви Хукстра.


6:53 ч.: За денонощие в САЩ от коронавируса са починали над 1200 души, което е нов световен антирекорд

Над 1200 души са починали в САЩ през последното денонощие от заболявания, предизвикани от новия коронавирус. Това е най-високият брой смъртни случаи за 24 часа, откакто избухна пандемията от COVID-19, предаде ТАСС.
Университетът "Джонс Хопкинс", който ползва данни от Световната здравна организация и федералните и местните власти на САЩ, съобщи в сайта си, че за последните 24 часа от коронавируса в САЩ са починали 1243 души. Общият брой на заразените в страната е 215 417 души, а на починалите - 5116 души.
Предишният антирекорд по най-голям брой жертви на коронавируса бе регистриран в Италия на 27 март с 969 починали, отбелязва ТАСС.


6:37 ч.: Британец получи 6 месеца затвор. Изкашлял се върху полицай, твърдейки, че има коронавирус 

Британец беше осъден на 6 месеца затвор, след като се изкашля върху полицай, твърдейки, че е заразен с новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Смятаме, че това е първата произнесена в Лондон присъда по свързан с коронавируса инцидент, в който е замесен полицейски служител", каза столичната полиция в изявление.

Във вторник полицай поискал от 55-годишния Адам Луис да го претърси, след като минувач му казал, че видял Луис да се опитва да отваря коли в западния лондонски квартал Уестминстър.
Тогава Луис извикал на полицая: "Имам ковид! Сега ще ти се изкашлям в лицето и ще го пипнеш и ти!" След това той нарочно се изкашлял върху полицая, а освен това се опитал да го наплюе и да го ухапе, се казва още в полицейското изявление.
 


3:40 ч.: САЩ ще евакуират 2700 матроси от ядрен самолетоносач заради заразата 

ВМС на САЩ започнаха да евакуират част от екипажа на ядрения самолетоносач "Теодор Рузвелт", в който е избухнала епидемия от коронавируса, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.


Самолетоносачът от 28 март е хвърлил котва край базата на остров Гуам след откриването на три случая на COVID-19 на борда.

"Вече евакуирахме 1000 души от кораба и смятаме в близките дни този брой да достигне 2700 души", съобщи и.д. министър на ВМС Томас Модли.

Според капитана на самолетоносача Брет Крозиър трябва дори да се евакуират 90 процента от екипажа, който наброява 4865 души.

ВМС обаче искат по-голяма част от екипажа да остане на борда на самолетоносача, за да се гарантира сигурността на кораба, на самолетите му и на ядрения му реактор.

Болните или далите положителна проба матроси ще бъдат карантинирани във военноморската база в Гуам, където пребивават хиляди матроси и семействата им, а здравите ще бъдат разквартирувани в хотели на острова.

2:10 ч.: Орбан иска председателката на ХДС да го пази от критиките на Туск

Унгарският премиер Виктор Орбан призова председателката на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер да се намеси в негова подкрепа, за да сложи край на критиките на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск срещу неговата политика, предаде Франс прес.

Виктор Орбан.


"Използването на пандемията за въвеждане на постоянно състояние на извънредно положение е политически опасно и морално неприемливо", предупреди вчера Туск в писмо до председателите на партиите, членуващи в европейската десница.

В отговор Орбан заяви, че това са думи, които "всяват разделение в нашето политическо семейство". В писмото си той призовава Крамп-Каренбауер да "убеди Туск" да сложи край на разделението и "да започне да се концентрира върху това, което е необходимо".
Унгарският премиер е изпратил подобни призиви и към други председатели на партии от ЕНП. 


0:05 ч.: Руски самолет с товар от медицинско оборудване пристигна в Ню Йорк

Самолет от Русия с товар от медицинско оборудване за САЩ пристигна на нюйоркското летище "Джон Кенеди", съобщи руското посолство, цитирано от ТАСС.
Споразумението за изпращане на руския самолет в САЩ е било постигнато в телефонен разговор в понеделник между президентите на двете страни Владимир Путин и Доналд Тръмп, каза във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Помощта от руска страна е била предложена заради тежката епидемиологична ситуация в САЩ и Тръмп с признателност я е приел, заяви Песков.
 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.