Медици от Бургас се готвят за протести пред здравното министерство заради неизплатена помощ от 1000 лева, за борбата с коронавируса, предаде БНТ. 

Те настояват за оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради разпределението на обещаните допълнителни средства за медиците, които са на първа линия.

Според тях методът, по който се разпределят средствата и критериите за определяне на хората са скандални.

"Влизала съм в изолатора, работила съм с хора, които са били под карантина", заяви медицинската сестра от Спешния център в Бургас Евелина Костадинова. 

От думите й става ясно, че е работила от обявяването на първия случай на коронавирус у нас. 

"Всички работим във вредна среда, защото здравеопазването е място където средата е вредна и би следвало всеки да получава адекватно възнаграждение", заяви председателят на синдиката на медицинските сестри Мария Николова. 

Тя обясни, че в болницата трябва да има пет пациента с COVID-19, за да може персоналът да получи тези средства.

"След това се оказа, че работещият с пациенти с коронавирус трябва да има поне 12 часа работено, това е унизително", категорична е Николова. 

Дават ни адреса, отиваме - с температура, задух, кашлица и болки, оказва се, че човекът е със съмнение, караме го в инфекционна или в белодробната и там хората си го установяват, каза Климентин Милчев от синдиката на спешните медици и шофьор на линейка. 

Той добави, че при тях също има разделение кой получава и кой не помощта от 1000 лева. 

През април общо 3700 работещи в здравната система са получили по 1000 лева бонус към заплатите си, тъй като са работели в борбата с COVID-19. 

"След анализ на всички повиквания, които сме направили, сме определили списък със служителите. За болниците са едни критериите, за центровете за спешна помощ са други, така че ние сме се съобразили с указанията, които са ни дадени", заяви  директорът на ЦСМП-Бургас Д-р Асен Кърджиев.

Медицинските работници подчертаха, че изчакват края на извънредното положение, за да подновят протестите си.