От днес до края на извънредното положение, планирано засега до 13 май включително, е забранен износът на определени лекарствени продукти за лечение на заболявания със социалнозначим характер - диабет, шизофрения и злокачествени заболявания. В списъка е и препарат, който се приема от хора с нарушения при щитовидната жлеза. 

"Недостигът на тези медикаменти на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти в Република България. Неспазването или прекъсването на назначената на тези пациенти терапия ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им, а промяната в терапията може да бъде извършена само след допълнителни лабораторни тестове и необходимост от посещение при лекар, което в условията на извънредното положение, свързано с COVID-19, създава допълнителен риск за тези пациенти.

Още повече, че пациентите, които страдат от онкологични заболявания и диабет, спадат към рисковите категории пациенти по информация на Световната здравна организация съгласно събраните данни за заболяването COVID-19.", пише в заповедта на министър Кирил Ананиев, издадена на базата на закона за извънредното положение. 

Забрана за износ има и за определени продукти, съдържащи етанол. Според здравния министър търсенето на продукти с етилов алкохол е значително повишено от началото на извънредното положение (13 март - б.р.) и продължава да расте, изчисляват от министерството.

Тези продукти са широко използвани за дезинфекция за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта и за опазване живота и здравето на гражданите и медицинските специалисти, се припомня в заповедта. 

От ная става ясно още, че в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили писма с информация, че се наблюдава липса или недостиг на някои лекарствени продукти, което обуславя нуждата от забрана на износа. 

Пълния текст на заповедта с таблица на забранените за износ продукти можете да видите ТУК.