Здравният министър Кирил Ананиев посети столичния пазар "Димитър Петков" днес, за да провери спазват ли се мерките срещу епидемията, и коментира предстоящото им затваряне.

"Ако установим устойчивост на спазване на противоепидемичните мерки на пазарите, ще гледаме да ги отворим възможно най-бързо след Великден.", заяви той.

По план всички кооперативни и цветни борси затварят в четвъртък и до нова заповед. Ананиев подчерта, че се правят проверки и в супермаркетите, които остават отворени, и там ще се спазват правилата за дистанция, и отвън на опашката, и вътре в самия магазин. Полицаи ще асистират, за да няма наплив.

"Не трябва да противопоставяме пазарите и големите търговски вериги. Пазарът е особено място за пазаруване. Досега я нямаше тази организация, която създадохме. Понякога се натрупват много хора буквално един зад друг и се борят да вземат този или онзи домат. Трябваше да преминем през този етап, за да свикнем с начина на новото поведение, което трябва да спазваме и след коронавируса", подчерта Ананиев.

Ананиев даде за пример две крайности - по-малките пазари в провинцията, където клиентите са по-малко и се спазват изискванията за влизане и излизане, и Женския пазар в София, в който "се създава определена трудност при контрола". В София обаче няма да работят нито големи, нито малки пазари от четвъртък нататък.