Държавната помощ, която цели да запази заетостта в засегнатите от кризата предприятия, станала известна като 60/40, може да бъде променена за някои сектори на 80/20. Това заяви по-рано днес пред БНТ социалният министър Деница Сачева. Тя коментира ситуацията с безработицата в страната, както и работата на икономическите мерки. 

Припомняме, че към момента държавата плаща 60% от заплатите на служителите на тези предприятия, които са кандидатствали за помощта. Освен това се плащат и 60% от осигурителната вноска, дължима от работодателя. Според много от представителите на бизнеса обаче помощта не е достатъчна. Някои пък смятат, че е абсурдно да се плащат заплати на хора, които така или иначе не работят - например в ресторантьортство, хотелиерство, туризъм. Все сектори, които са изрично затворени от властта заради пандемията от коронавирус. 

Сега Сачева обясни, че все пак правителството е чуло някои от исканията и мисли по въпроса за промяната.

"Възможно е. За определени сектори това може би ще се наложи, но на този етап все още е рано. На този етап до 30 юни ще може да се кандидатства по мярката 60/40"

Самото предложение за промяна на съотношението на 80/20 дойде преди няколко дни от коалиционния партньор на управляващите от ГЕРБ - ВМРО. Воеводите се аргументираха с факта, че неработейки минимум два месеца - работодателите няма как да платят цели 40% от остатъка от заплати и осигуровки. Освен това обясниха, че 80/20 е масовото съотношение по тази мярка, която се използва в целия свят. 

Иначе социалният министър за пореден път обясни, че властта е доволна от работата до момента на мярката. Само за месец били обхванати 130 000 души, а до края на периода за кандидатстване - края юни, можело да станат 300 000 души. Все още обаче продължава да е твърде нисък броят на компаниите, заявили желание за подкрепа - около 10 000, от общо близо 400 000 в България. 

Сачева обясни, че данните показват, че повече хора запазват работата си, благодарение на схемата, отколкото я губят. Това е така, ако се гледат данните на хората регистрирани в бюрата по труда. Картинката обаче има и скрити бъдещи безработни, които в момента са в болничен, неплатен или платен отпуск, хора с намалено работно време. Ако техните работодатели не се справят в близкия месец, очакванията са, че те ще наводнят бюрата по труда. 

Най-масирано е кандидатстването от секторите на преработващата промишленост, хотелиерство, туризъм, ресторантьорство, културата и спорта. 

Министърът разказа и за някои от другите възможности, които ресорното й ведомство ще предложи. Например - двойно увеличаване на дните за неплатен отпуск, които освен това ще могат да се зачитат за трудов и осигурителен стаж. На практика това означава, че хората ще могат да ползват до 60 дни на година като неплатен отпуск.