Мярката 60/40 да стане 80/20.

Такова предложение отправят от малкия коалиционен партньор в управлението - ВМРО. Към момента по мярката, която предвижда държавата да плаща 60 на сто от възнагражденията и осигуровките за служителите на фирми, изпитващи затруднения заради корона кризата, а останалите 40 са за работодателя, са кандидатствали едва 7400 фирми.

"60/40 е в ход, но предлагаме да влезе в ход и за земеделския сектор. Обмисляме дали не трябва да се повиши, да стане 80/20 или друг процент. Защото неработейки два месеца, няма откъде работодатрелите да осигурят тези средства", посочи пред БНТ депутатът от ВМРО/"Обединени патриоти" Юлиан Ангелов.

80/20 е масово приложеното съотношение при тази мярка по света, като това бе отбелязано преди няколко дни и от бившия финансов министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков. Той също препоръча увеличаване на дела на държавната помощ до 80/20 или 85/15 и прогнозира, че това ще е неизбежна стъпка, която правителството ще направи.

От ВМРО предлагат още да бъдат разсрочени банковите и данъчните задължения на фирмите от най-засегнатите браншове - туризъм и транспорт - до октомври 2021 г. С други думи - да има мораториум върху плащанията на техните задължения. 

Ангелов анонсира и внесените в деловодството на парламента изменения в Закона за туризма, с които се предлагат ваучери за почивка за почти всеки българин. От партията настояват тази година държавата да задели ресурс в размер на 500-600 милиона лева, за да покрие частично разходите за почивка в България на: всички, внасяли осигуровки не по малко от осем месеца за последната една година, всички пенсионирани, както и за родителите на децата, които редовно посещават училище и не са прекъсвали. Конкретното предложение е за минимум 100 лева на човек. 

Това предложение Ангелов определи днес като "българско лято" - да се насърчат българите да почиват в страната.

В същия закон обаче от ВМРО вменяват през останалото време (т.е. и след 2020 година) работодателите да финансират въпросните ваучери, подобно на ваучерите за храна, които някои предприятия предоставят на служителите си. "Издаването на ваучери за почивка може да се финансира и от държавата", пише още в изменението на закона, като не е ясно кога и при какви условия може държавата да поеме този разход.

Че тази година ще има някакви "подаръчни ваучери" стана ясно и от думите на ресорния министър Николина Ангелкова. Но какъв ще е обхватът на лицата, които ще се възползват - в Министерството на туризма все още обмисляли.

Коалиционният партньор на ВМРО в "Обединени патриоти" - НФСБ, също внесе подобни законови изменения. Според тях близо 3 милиона души (осигурени и деца) трябва да получат ваучер за почивка тази година на стойност 210 лева (за осигурени и 100 за дете), което щяло да струва на хазната "скромните" малко над 650 милиона лева.