Очакваме спад на продажбите на смартфони и телевизори, обяви южнокорейският техногигант Samsung при съобщаването на резултатите си от първата четвърт на годината, разказва TechCrunch.

Компанията отчита 5,3 млрд. долара приходи, намаление с около 7,6% от първото тримесечие на 2019 г. Причината е както в сезонния спад в потребителската електроника, така и заради пандемията от новия коронавирус.

От южнокорейската компания обаче очакват ръст в частите за компютри, сървъри и чиповете за памет поради множеството хора, които продължават да работят и да учат от дома си.

Въпреки слабото начало на годината Samsung очаква конкуренцията да се бори да компенсира през останалата част от 2020-а. Затова компанията планира да пуска по план всички свои топ устройства - новата серия смартфони Note, новите модели сгъваеми телефони и все повече устройства с 5G модул.

Трябва да се действа гъвкаво, подчертават южнокорейците. Те наскоро затвориха завода си за дисплеи в Китай, тъй като отлагането на множество спортни събития ще удари продажбите на тези им продукти много сериозно.

За сметка на това компанията ускорява преминаването си от стария стандарт при паметите V-NAND към 1Z-nm DRAM. На все повече хора им се налага да ползват облачни услуги, при които бързата памет е ключова.

Компанията обещава на инвеститорите си и да преодолее затварянето на магазини и фабрики по света с гъвкава доставна мрежа, по-добри онлайн продажби и калибриране на логистиката за различните пазари.