Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече прави опити в медицината. Моли здравния екип в Белия дом да изпита негови идеи за лечение на коронавирус. Една от тях е да бъдат инжектирани заразените и болните с дезинфектант. Друга - да ги поставят под ултравиолетови лъчи или силна светлина, съобщава Би Би Си.

Как е стигнал Тръмп до тези прозрения? Много просто - анализирайки изследвания, за които медицинският му щаб го е информирал. Например, че белината, или изопропиловият алкохол убиват коронавируса, т.е. са ефективни като дезинфектанти. И че силната топлина убива вируса.

"Така че да предположим, че ударим тялото с грамадна, дали ултравиолетова или просто много мощна светлина", е казал Тръмп, цитиран от Би Би Си, обръщайки се към координаторката на отговора на коронавируса в Белия дом д-р Дебора Брикс. "И аз мисля, че казахте, че това не е проверено, но вие ще го опитате."

"И после, виждам, че дезинфектантът го убива [вируса - б.р.] за минута. Една минута. И има ли начин да направим нещо от рода като инжекция или почти прочистване? Така че би било интересно да проверим това... Не съм доктор. Но съм от хората, дето са добри в: "Знаете ли, че?"

Лекари предупредиха, че идеята на президента може да доведе до фатални резултати. Пулмологът д-р Вин Гупта каза пред NBC News:

„Тази представа за инжектиране или поглъщане на всякакъв вид почистващ продукт в тялото е безотговорна и е опасна. Това е често срещан метод, който хората използват, когато искат да се самоубият."

Кашиф Махмуд, лекар в Чарлстън, Западна Вирджиния, туитира:

„Като лекар не мога да препоръчам инжектиране на дезинфектант в белите дробове или използване на UV радиация вътре в тялото за лечение на COVID-19. Не приемайте медицински съвет от Тръмп".

Джон Балмес, пулмолог в обща болница "Зукърбърг" в Сан Франциско, предупреди, че дори вдишването на изпарения от белина може да причини сериозни здравословни проблеми.

Тръмп е поел ролята на всекидневен говорител по мерките срещу коронавируса в САЩ, но малцина американци го възприемат като достоверен източник на информация за пандемията. Това сочат резултатите от съвместно изследване на Асошиейтед прес и Центъра за проучване на обществени въпроси NORC.
Само 28 на сто от гражданите на САЩ заявяват, че редовно получават информация от Тръмп за коронавируса, и приблизително толкова казват, че правят това от време на време. Според 23 на сто от анкетираните думите на президента по въпроса заслужават пълно доверие, а 21 процента му се доверяват в умерен обем.