Този текст е написан след един среднощен брифинг, с който за пореден път ни ошашавиха, за да ни кажат, че няма причина да се шашваме. В началото си мислех да го коментирам с баналния стар виц, в който медицинската сестра влязла в болничната стая, видяла, че всички спят дълбоко и креснала да стават, за да им раздаде хапчетата за сън. Но си помислих, че положението е надхвърлило силата на лекия присмех и че тук е нужно много сериозно просветителство. Сега, когато всички чакаме спасение от коронавируса от науката и по тази причина науката внезапно започна да си връща авторитета, нека и аз да се позова не на чувството ви за хумор, а на научен експеримент.

Изпитващи и изпитвани

Известен е като Станфордския затворнически експеримент и който е учил психология или е гледал филма, тук може да престане да чете. Провежда го през 1971 година американският психолог Филип Зимбардо, вдъхновен от подобен опит на своя колега Милграм през 60-те години.

Тогава Милграм разделя участниците на изпитващи и изпитвани. На изпитваните са дадени въпроси и отговори, които трябва бързо да запаметят. След това изпитващите задават въпросите и, ако не получат правилния отговор, трябва да накажат сгрешилия ученик с пускане на електрически ток. С всяка следваща грешка силата на тока се увеличава. Това, което участниците не подозират, е, че обект на изследване са не изпитваните и колко бързо ще запаметят отговорите, а изпитващите – докъде са готови да стигнат в силата на наказанието.

Оказва се, че могат да стигнат по-далече, отколкото Милграм е предполагал. В един момент той е принуден да прекрати експеримента, защото започва да става опасно за изпитваните. Изводът, който следва от този опит, е, че човешката жестокост може да се прояви в неподозирани размери, ако отговорността за това се поема от някой друг (в случая съставилия правилата).

Забравих да спомена, че изпитващият и изпитваният не се виждат, те са в отделни помещения, което улеснява насилието. Те само са се чували, което означава, че пускащият тока е чувал крясъците от болката на изпитвания. Дори когато на 150 волта участниците крещят, че не искат повече да участват в експеримента и умоляват той да спре, изпитващите не са се поколебавали да преминат към следващ въпрос, при който при грешен отговор наказанието е 200 волта.

Този експеримент често се цитира, когато трябва да се обясни оправданията на нацистите, например, които се свеждат най-често за това, че те са изпълнявали заповеди. Отговорността тоест трябва да се търси от издавалия заповеди, който обикновено също е получавал на свой ред заповеди. Изумителна е човешката покорност при получаването на дори очевидно нередни заповеди.

Преразказвам думи на ген. Мутафчийски: премиерът сметна, че трябва бързо да уведомим населението, че няма опасност от Чернобил, за да успокоим хората, затова свикахме брифинг в 23 часа. Глупостта, насилието, несправедливостта винаги могат да се маскират като коректност, благородство, услуга. Цвета Караянчева: свикахме брифинг в 23 часа, защото ви обещахме, че веднага ще ви информираме, ако има заразен депутат.

Затворници и надзиратели

Доколко тези две изявления са вън от всякакъв нормален контекст става ясно от описанието на следващия експеримент, който се провежда десетина години след вече описания. Това става в мазето на факултета по психология на университета в Станфорд, което е превърнато в затвор. С обява Зимбардо набира 24 студенти за участие срещу заплащане и ги разпределя на случаен принцип на две групи – затворници и надзиратели. За достоверност „затворниците“ са арестувани и доведени със завързани очи от местната полиция. Настаняват ги в стаи, в които има единствено легла. „Надзирателите“ са униформени и носят тъмни очила. От тях се иска да осигурят строг ред, желязна дисциплина и да не допуснат бягство на затворник. Началник на затвора е самият Филип Зимбардо.

„Надзирателите“ започват с подигравките още когато при довеждането им събличат „затворниците“ и започват да ги обезпаразитяват. Подигравката е началото на деградацията на нравите, заключава Зимбардо и няма да давам примери от нашето настояще, те стават все повече, от иронични през саркастични вече са и цинични.

Последно Владислав Горанов: искате от правителствени хеликоптери да ви хвърляме пари по улиците ли?

"Редута"