"Кажете едно благодаря."

Това поиска премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседание на Европейския съвет, след като констатира, че миграцията е голям проблем, а в България била нула.

"Страхотен проблем е миграцията. Пищят държавите за релокация. Напълнени с мигранти, а никъде не могат да ходят. България - нула. Кажете едно благодаря. То не е даденост. В никоя друга държава го няма.  Омръзна ми да ми дават оценки хора, които не знаят за какво става въпрос", каза още Борисов.

Той съобщи, че правителството ще отдели грант от 173 млн. за малкия бизнес. Това означава, че всяка малка фирма ще може да кандидатства за между 3 и 10 хил. лв., които да получи безвъзмездно. Кандидатстването ще е онлайн и ще започне в началото на май. Предвижда се мярката да засегне около 20 хил. фирми. Всъщност тази мярка беше обявена още преди два дни и на практика не е новина. Разликата е в това, че при комуникирането ѝ тогава стана ясно, че тя ще може да се ползва и от специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания. Нещо, което Борисов днес не спомена. 

Парите са пренасочени от ОП "Иновации и конкурентоспособност", а мярката ще важи за фирми с 20% спад в оборота. Вече се мисли и за средства в помощ на средния бизнес.

"Утре ще изпратя писмо до ЕК, за да можем и от други програми да свалим още 200-300 милиона", обясни Бойко Борисов.

Той коментира и отворената вчера суапова линия между ЕЦБ и БНБ, като посочи, че това говори за доверие към държавата ни. Борисов допълни, че България и Хърватия очакват членство във валутния механизъм ERM II през юли.

"ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено. В знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 милиарда евро и то за колкото трябва време. Фиксирано до края на тази година или доколкото трябва. Надяваме се да не ни трябва. Много страни поискаха, не им дадоха, може да проверите", заяви премиерът.

За втората вълна на пандемията

Борисов изтъкна, че медиците в Европа казват, че все още сме в началото на епидемията. И се очаква да има и втора вълна.

"Ще има нова пътна карта за възстановяване, за по-устойчива и справедлива Европа. 7,5% от БВП е заминал. Милиони безработни. Кризата дойде асиметрично. Само като единна Европа може да излезем от кризата", каза още Борисов.

И допълни:

"Моят приятел Курц (австрийският канцлер - бел. ред.) се хвали, че днес пуснал малките магазини".

Според Борисов основният спор в Европа е дали да се дават грантове или кредити. Той  обясни, че богатите страни изтъкват, че за да дават грантове в останалите страни трябва да има същите данъци. Премиерът изтъкна, че в Германия данъкът върху доходите е 40%, а у нас е 10%.

В неделя учение за евентуално отваряне на паркове и Витоша

Според Борисов Европа трябва да инвестира пари в проучване за ваксина и лекарства. За пореден път той потвърди, че се обмисля разрешаването на разходки в парковете и на Витоша.

"Възложил съм за паркове и планини в неделя да проведат учение как да стане", каза още Борисов.

И допълни:

"Ако се движите в София, то не изглежда като под карантина. Улиците на София са пълни. В Гърция не можеш да излизаш от вкъщи. В Испания може до магазин да се върнеш и толкова. В България може да отидеш 10 пъти. И въпреки всичко продължава да се говори".

"Не са ли в карантина депутатите?"

Борисов заяви, че ще отиде в парламента, ако бъде поканен. Преди дни от БСП поискаха заседание на парламента, на което да бъде изслушан премиерът, но то бе провалено, тъй като депутатите от ГЕРБ не се регистрираха и нямаше кворум. Аргументът им, изразен от Менда Стоянова, беше, чеопозицията се опитва да си прави пиар, а брифингите давали достатъчно възможности да се питат и премиерът, и министрите.

"Ако ме поканят в парламента, ще отида, стига да се съберат депутатите. Депутатите са в карантина. Не са ли в карантина или те са извънземни и не важи за тях карантината? Или безсмъртни. видя се, че не са. Двама от депутатите на ГЕРБ още са болни. Трябва да ги разболеем всичките ли", попита Борисов.