Ще има ли изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента на тема "актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки" от втори опит? Това е въпросът, след като председателката на Народното събрание Цвета Караянчева свика ново заседание на парламента във вторник, 28 април.

Този вторник - на 21 април, ГЕРБ умишлено саботира заседанието на Народното събрание, като депутатите от партията отказаха да се регистрират и провалиха кворума. В резултат - въпреки че парламентът бе свикан по искане на 48 народни представители от опозицията, както повеляват Конституцията и правилника на парламента, заседанието бе провалено и изслушване на Борисов нямаше. 

Според Менда Стоянова, която мотивира хода от името на ГЕРБ, причината е, че изслушването се искало с цел пиар на БСП, парламентът "не трябва да се превръща в огнище на зараза", а министрите били получили над 100 въпроса от опозицията и дали отговор на всеки един от тях. Проверка на Клуб Z показа, че последното твърдение малко се разминава с фактите, тъй като към онзи момент имаше доста забавени отговори и неспазени срокове, включително и по въпроси, отправени към премиера Борисов.

Все пак някои от министрите - след 21 април, започнаха да отговарят на въпросите, чиито отговори бяха забавили доста отвъд крайните срокове.

Акцията на ГЕРБ, подкрепена от партньора им "Обединени патриоти" за бойкот на работата на Народното събрание, когато дневният ред е на опозицията, се случи, докато по искане отново на управляващите в извънредното положение парламентът не работи нормално, а само с извънредни заседания. Със същото решение, подкрепено тогава и от ДПС, парламентарният контрол над премиер и министри "на живо" бе отменен. Сега се предполага, че изпълнителната власт трябва да отговаря писмено в срок от 7 дни на поставените въпроси и питания.

След като изслушването на Борисов бе предотвратено от управляващите с игра на кворум, от БСП веднага внесоха ново искане за заседание - с подписите на 48 депутати и със същия дневен ред. Караянчева няма друг избор, освен да насрочи ново заседание, ако иска да спази основния закон. Никъде обаче не пише, че ГЕРБ и компания не могат да провалят кворума отново и идния вторник. 

Още когато управляващите решиха да ограничат работата на Народното събрание и то да мине на извънреден режим, социалистите предупредиха, че това е опит да се запуши устата на опозицията. От ГЕРБ обаче уверяваха, че - както гласи чл. 78 на Конституцията, ако опозицията иска заседания, то такива ще има.