„Искам отново да предупредя, че сегашната криза и нейните последици не трябва да бъдат използвани като причина за действие на рискови схеми за даване на европейско гражданство“, заяви днес пред Европарламента в Брюксел еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Той взе участие във видеодебат, организиран от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, който бе посветен на състоянието на върховенството на закона в страните членки на ЕС.

„Обратно - смятам, че рисковете, които посочихме около тези схеми, могат да имат отрицателно въздействие върху всички инвестиции, които могат да бъдат ключови за възстановяването на икономиката на страните членки и на ЕС като цяло“, допълни Рейндерс.

Комисарят заяви, че Еврокомисията продължава да следи много отблизо развитието на ситуацията със схемите „Инвестиции срещу гражданство“ в България, Кипър и Малта. И припомни, че гражданството на ЕС е сбор от споделени ценности, които страните членки гарантират солидарно.

Тази седмица стана ясно, че на 1 април ЕК е изпратила писма до трите страни във връзка с т. нар. златни паспорти.

В началото на 2019 г. Комисията разпространи доклад за опасностите от схемите, практикувани в България, Малта и Кипър. От документа стана ясно, че инвеститорите, кандидатстващи за българско гражданство или право на постоянно пребиваване у нас, могат на практика да прекарат в страната ни само ден, преди да получат документите, които им дават права на европейци. Те дори не са задължени да знаят български език.