Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия е изпратила на 1 април писма до правителствата на България, Кипър и Малта заради схемите с т.нар. златни паспорти.

Това заяви днес говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Стъпката е част от ангажимента на Брюксел да наблюдава програмите, по които определени страни членки на ЕС дават гражданство срещу инвестиции, както и за продължаване на диалога с тези държави. Виганд обаче отказа да съобщи подробности за съдържанието на писмата.

Той обаче припомни позицията на Еврокомисията – при даване на паспорти да бъде спазвано европейското законодателство. От Брюксел обръщат особено внимание на въпросите, свързани със сигурността при тези процедури.

В началото на 2019 г. ЕК разпространи доклад за опасностите от схемите за „златните паспорти“, практикувани в България, Малта и Кипър.

От документа стана ясно, че инвеститорите, кандидатстващи за българско гражданство или право на постоянно пребиваване у нас, могат на практика да прекарат в страната ни само ден, преди да получат документите, които им дават права на европейци. Те дори не са задължени да знаят български език.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.