„Бих искал да кажа, че разговорът между юристи трябва да се основава на правила и на конкретни факти.

Това, което виждам, определено е режисирано, подготвено предварително, включително и намесата на Инспектората, който, не бих се учудил, до края на пандемията в България да излезе с решение, но това е отделна тема... Защото чух много обвинения, които нямат нищо общо с темата, която уж беше въведена от министъра на правосъдието и от представляващия ВСС."

Така коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов скандала около снимания в Съдебната палата клип. Темата бе внесена днес като извънредна точка от Висшия съдебен съвет по предложение на Боян Магдалинчев с бурната подкрепа на Данаил Кирилов и на мнозинството в съвета.

Кирилов поиска Съдебната палата да се вземе от Панов

Министърът на правосъдието поиска от пленума на ВСС стопанисването на Съдебната палата да се даде на друг пълномощник на ВСС. Това стана, след като от три дни съответните медии атакуват Панов, стопанин на палатата, заради заснет в нея клип с танцьорки и оръжия, призоваващ към легализация на "билката".

Кирилов веднага великодушно подметна, че не би искал на този етап да прави предложение за дисциплинарна отговорност за накърняване престижа на съдебната власт... "Но за мен няма съмнение, че престижът е уронен, засегнат чрез тези действия." Той допълни, че ВСС е изправен пред неочаквано предизвикателство, което засяга много сериозно правния ред.

В синхрон с него малко преди това на днешните дебати в пленума се включи главният съдебен инспектор Теодора Точкова, която съобщи, че ИВСС вече се е самосезирал именно за уронване престижа на съдебната власт. Макар че проверката едва започва, Точкова продължи с желание "да изрази принципно лично становище":

"Според мен е недопустимо Съдебната палата, която е символът на правораздаването, която е храмът на Темида, да се използва за реклама на употребата на наркотици и на използването на оръжия. Също така смятам, че тя не може да бъде и декор на пошла чалга музика и на еротични танци." 

Веднага я подкрепи представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който си пожела проверката да завърши възможно най-бързо.

Рано сутринта именно по предложение на Магдалинчев ВСС вкара като извънредна точка в дневния ред въпроса с рап-чалга клипа. Георги Чолаков, председател на ВАС, също се включи, като каза, че е ужасен от това, което е видял и чул.

Засега становището на Лозан Панов е, че е разпоредил проверка вътре във ВКС и настояваше дебатите да се състоят, след като станат ясни резултатите от нея. От самия договор с продуцентите обаче, предоставен от Кирилов днес, става ясно, че под него седят подписите на Маргарита Пазвантова, главен секретар на ВКС, и Мария Михайлова, която по това време е била главен счетоводител (от наемателите е подписал Пламен Митев от "Ню Ърбън продукшънс" ЕООД).

Не е ясно оповестена само заповедта, с която през 2017 година Лозан Панов е преупълномощил Пазвантова да подписва от негово име. Затова днес във ВСС се надигна олелия, че той няма право да упълномощава други лица.

Гласовете на Атанаска Дишева и Олга Керелска - че в типовия договор, даден от самия ВСС през 2018 г. до шефовете на съдилища, никъде не се препоръчва или изисква да се проследява съдържанието на заснетата после продукция. Отделна тема е, че ВСС не може да обсъжда точки с "документация" - "всичко го има в медиите".

Намеси се Боряна Димитрова - че няма какво да гледат точки и запетаи, ясно било кой е виновен.

Лозан Панов: Мнението ви е предварително формирано, има елемент на режисура

"Мисля, че на всички стана ясно, че такава процедура – с устно въвеждане на тема в дневния ред, без материали, които впоследствие се прилагат, очевидно не може да създаде необходимите предпоставки всеки един от вас да си формира мнението и да вземе решение. Не, мнението на всеки един от вас е формирано преди – определено смятам, че във всичко това има елемент на режисура", каза на Панов на днешното заседание.

Според него, когато фактите не са установени, не трябва да се прибързва с изводите, заключенията, а "както чух – и с присъдите, които се раздават".

Той добави, че не се наемал да коментира теми, които са извън правото.

"Не е нормално в рамките на половин ден да се направи проверка, каквато е извършена в Министерството на правосъдието и която не кореспондира с фактите“, добави той. 

Той даде пример, че вече е било подметнато, че в клипа има малко дете, но самият Данаил Кирилов сутринта докладва, че сред влезлите лица - 16 души, нямало непълнолетни.

"Що се отнася до заснетото, все си мисля, че обществото би преглътнало такава продукция, но това, което виждаме като продукция сега, е много по-пошло, арогантно и нагло...“, даде още оценки Панов.

Шефът на ВКС обеща още, че когато проверката приключи, ще бъде достояние на цялото общество, включително и на ВСС.

„Оставам с впечатление, че мнението ви отдавна е формирано и решенията вече са взети. Смятам, че юристи би трябвало да се държат малко по-почтително и уважително към собствената си професия и да не правят заключения, които не се основават на факти и обстоятелства“, добави той.

В дискусията се чуха очакваните гласове – ча Панов е абдикирал от задълженията си, че не се среща със заместниците си, а те управляват на практика, без дори да могат да споделят с него какви са проблемите на съда.

Върхът беше, когато в блицрежим Георги Чолаков докладва, че по телефона се е чул с председателката на САС Даниела Дончева и тя експресно се съгласила да поеме палатата. Което предизвика иронични забележки на самия Панов как се управлява системата по телефона.

А Атанаска Дишева, която през цялото време критикуваше мнозинството, че случващото се е противозаконно, неконституционно и в разрез с правилника на самия ВСС, попита:

"Ние преврат ли правим в извънредното положение? Линч ли правим, какво правим?!"

Всичко свърши ето как:

Понеже все пак се намесиха гласове - че едно прехвърляне на тези правомощия би довело до огромни кадрови и договорни затруднения, да се отложи въпросът, докато се подготви Комисията по управление на собствеността.

Георги Чолаков настоя за бързина и попита - ще има ли възможност комисията да има проект за решение за другата седмица. Защото не бивало да се чака! Той настоя за провеждане на Пленум на ВСС другия четвъртък най-късно.

В подкрепа на слуховете, че за 30 април на Лозан Панов му се готви... случка.