Франция поиска от Apple да премахне защита в софтуера на iPhone, която според тях е техническа пречка за въвеждането на приложение за проследяване на контакти, предназначено да управлява и наблюдава разпространението на COVID-19, съобщи Engadget.

Приложението е подобно на това, което бе представено у нас през миналата седмица. Но и на апликациите, разработвани от Apple и Google, както и тези, които се превърнаха в част от всекидневието на хората в Китай. Смята се, че те ще помогнат както за събиране на информация за вируса и броя на болните, така и за евентуалното ограничаване на пандемията.

Приложението, което ще бъде пуснато във Франция на 11 май, разчита на Bluetooth технологията за отчитане на контакт между хората. iOS обаче няма да позволи на Bluetooth да работи във фонов режим, ако получените от него данни ще бъдат преместени от устройството - мярка, предназначена да защити поверителността на потребителите.

"Молим Apple да премахне техническото препятствие, за да ни позволи да разработим суверенно европейско здравно решение, което ще бъде обвързано с нашата здравна система“, заяви френският министър на цифровите технологии Седрик О пред Блумбърг.

Apple обаче не отговаря на призива, като вместо това се позовава на плановете си за приложението с Google.

Този казус е само част от проблемите с приложенията и защитите на личните данни, които се игнорират при тях.

Американският съюз за граждански свободи (ACLU) наскоро публикува обширна бяла книга, в която очертава опасенията, които според тях трябва да бъдат взети предвид, за да бъде ефективна технологията за проследяване на контакти. В публикация в блога на организацията съветникът на ACLU за наблюдение и киберсигурност Дженифър Стиса Граник пише:

"Докато някои от тези системи могат да предлагат ползи за общественото здраве, те също могат да причинят значителни рискове за неприкосновеността на личния живот, гражданските права и гражданските свободи.“