Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Лудогорец" смята да направи дарение за нуждаещи се хора от Лудогорието, но след като получи държавна помощ в размер на 111 000 лв., за каквато вече е кандидатствал.

Поне такъв извод може да се направи от официално съобщение в интернет страницата на клуба, публикувано вчера.

Ръководството на "Лудогорец" смята да дари отпуснати от държавата средства за справяне с щетите от коронавируса по мярката 60/40 (ако заявлението бъде одобрено), макар те да се предоставят целево на бизнеси, доказали нуждата си от подпомагане и с цел запазване на заплатите на служителите в кризата. Или с други думи: клубът заявява, че има нужда от държавна помощ и после се разпорежда с нея за благотворителност.

Ето как започва официалното съобщение за странната дарителска схема, което бе коментирано тази сутрин в ефира на Нова тв и от изпълнителния директор на "орлите" Ангел Петричев:

"ПФК "Лудогорец" ще дари над 111 000 лв. за закупуване на хранителни продукти за крайно нуждаещи се жители на Лудогорието. Тези средства се очаква да бъдат получени от Клуба по правителствената програма за подкрепа на бизнеса, позната като мярката 60/40".

"Не се планират съкращения на служители, поради което "Лудогорец" кандидатства по правителствената програма 60/40. Клубът е изряден данъкоплатец (едно от условията за кандидатстване по мярката, б.р.). От началото на 2020 г. сме платили данъци и осигуровки за над 2 млн. лева, а за цялата 2019 г. платените налози са за близо 6.5 млн. лв. Важно е да се уточни, че изплащането на заплатите на футболистите си остава ангажимент на Клуба и не касае правителствената програма 60/40", посочват още от клуба.

Оттам допълват, че в момента е "в ход антикризистна програма", а Петричев допълни в интервюто си за Нова, че целта е да се запази структурата на "Лудогорец" такава, каквато е, до отминаване на пандемията. "Оперативната дейност на клуба е блокирана", допълни той. И подчерта, че на собствениците Кирил и Георги Домусчиеви (собственици и на Нова тв, б.р.) са били представени тези антикризисни разчети, в т.ч. - за кандидатстване по правителствената програма 60/40.

"Още следващата седмица, тъй като ние все още очакваме да получим тези средства за, които споменахме (111 000 лева), ще влезем във връзка с всички кметове в региона и ще разчитаме на тяхната помощ за едно справедливо разпределение на хранителните продукти", даде заявка Петричев.

Схемата 60/40 е мярка на правителството, насочена изключително към запазване на работните места на служителите, като държавата поема 60 на сто от месечното им възнаграждение и осигуровки, а работодателят - останалите 40%. Парите по мярката държавата отпуска от фонд "Безработица", а за целта бе направена и актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г., като бяха отпуснати допълнителни 1 млрд. лв.

Според правителственото постановление - помощта постъпва по сметката на работодателя, като той трябва да ги преведе под формата на заплати, заедно със своя дял от пълния осигурителен доход на служителите, за които е кандидатствал за помощ. 

Формално няма пречка "Лудогорец" да кандидатства, защото отговаря на всички критерии предвид и преустановената дейност. 

На 4 април "Лудогорец" обяви антикризисни мерки: футболистите и мениджмънта на клуба намалиха заплатите си с 30 процента, като в официалната информация се посочваше, че по този начин ще бъдат избегнати съкращения и намаляване на заплати в администрацията.

Също така отборът е разпуснат до 13 май. За да пести средства клубът ще проведе лятната си подготовка в България. Подчертаваше се, че "орлите" не искат да разчитат на помощта на братя Домусчиеви. От една страна, за да не се нарушава финансовия феърплей, а от друга - двамата били заети със собствените си бизнеси в тежката ситуация.

По-рано "Лудогорец" се подписа в открито писмо, призоваващо БФС за прекратяване на първенството.

Коментари

Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Нищо ново

Нищо ново под слънцето.С чужда пита помен прави.Чужди пари лесно се даряват. Но от джоба никога не вадят за друг .То май и Божков беше така. И само тези ли?

Какво чудно има Кико гела е

Какво чудно има Кико гела е от най-нахалните и бездарни родни български назначени мериджей,има много примери за нахалството му-БМФ,искаше пари за футбола ако сме искали да има такъв?,искаше и за телевизииката си ако сме я искали?, ит.н.и т.н.отвратителен самозабравил се мисир по Бай Х
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

А, защо Гела не върне на

А, защо Гела не върне на хората и 5-те милиона, които Гойко Мисиркин му подари за унищожаването на БМФ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.