Общо 68 работодатели са първите, които получават от днес помощ за изплащане на заплати по схемата 60/40 на правителството, съобщиха от Националния осигурителен институт. 

Помощ за 60 на сто от заплатите и осигуровките, дължими от работодателите, е одобрена и преведена за общо 1065 осигурени лица, като общата сума до момента е 274 273,71 лв. От тях  230 261,87 лв. са за заплата и 44 011,84 лв. - за осигурителни вноски. Задължението на фирмите да изплатят останалите 40% от заплатите и да допълнят постъпленията към бюджета - в противен случай ще трябва да върнат парите на държавата. Същото ще се случи и ако не запазят работните места непосредствено след края на извънредното положение. 

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец, след изтичането на съответния месец. Сега се изплащат само за дните от март т.г.. При изчисляването им НОИ извършва проверки за наличието на трудово правоотношение с работниците и служителите преди датата на обявяване на извънредното положение – 13 март 2020 г., и съответно дали правоотношението не е прекратено след тази дата.

За периодите на ползване на неплатен отпуск и отпуск за временна неработоспособност, за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст или отглеждане на дете до 2-годишна възраст, компенсации не се изплащат, припомнят от НОИ. 

Списъкът от фирми показва, че сред първите 68 кандидатствали работодатели преобладават фирми от туристическия бизнес и заведения - питейни и за хранене, който е сред най-тежко ударените от кризата, предизвиката от ограничителните мерки за справяне с разпространението на коронавируса. Повечето заявки са за помощ за заплати на под 10 работници - при 52 от общо 68 заявления. Сред останалите 16 компании 6 са с до 20 работници, едва 3 - с над 50 работници. Най-големият работодател в списъка е заводът за автомобилни стъкла "Шишеджам Аутомобил", който е поискал подкрепа за запазване на 371 работни места, показва справката. 

За финансово обезпечаване на мярката 60/40 бяха отпуснати допълнителни 1 млрд лв. към бюджета на фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване. Това стана с актуализация на бюджета за 2020 г., приета от Народното събрание. Мярката е обявена за срок от 3 месеца.