Държавата ще поеме и част от осигуровките на работниците на онези фирми, които са се възползвали от схемата 60/40. Това реши правната комисия днес след тричасово заседание. Предложението за това бе на Йордан Цонев (ДПС), което той съобщи по-рано днес, по време на заседанието на бюджетната комисия. Накратко - новото решение казва,че държавата ще изплаща 60% от заплатите на служителите на засегнатите компании плюс осигуровките за тази сума. Осигуровките, които се плащат от работниците, остават за тяхна сметка.

Според Цонев така ще се прекратят твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата в действителност е 23:77.

"Така съотношението ще е точно 60:40", заяви той.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че има възможност това предложение да бъде прието и че по-големите разходи на държавата ще се вместят в увеличения фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване, който заради кризата ще разполага с 1 млрд. лв. повече или общо около 1,5 млрд. лв.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд безработица. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват. Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението.

Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1500 лв на месец от граждани, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица"

Така драмата с основната мярка на властта против икономическата криза като че отива към своя край. Именно 60/40 разгневи бизнеса, който твърдеше, че мярката е измамна и държавата не плаща обещаните помощи, защото прибира голяма част от тях обратно под формата на данъци и осигуровки. 

Идеята си Цонев представи още днес в комисията по бюджет и финанси, но тя нямаше как да се гледа там, защото разпределението на държавната помощ по мярката бе записано именно в извънредния закон. Точно затова въпросът отиде в правната комисията, която явно е решила да промени философията на предната си идея. 

Не се прие по-радикалното изменение на схемата 60/40, предложено от Христиан Митев от "Обединени патриоти". То бе в съзвучие с претенциите на бизнеса, а именно държавата да поема 60 на сто от заплатата, а за работодателя да остане задължение са плаща само осигуровки, но не и останалата част от заплатата. 

 
По-рано през деня министърката на социалната политика Деница Сачева бе на мнение, че е рано да се "ремонтира" мярката 60/40, но въпреки това правната комисия прие измененията. По данни на Сачева към 12 ч. днес за помощ по схемата 60/40 бяха кандидатствали по-малко от 350 компании. Припомняме, че последното изследване на Българската стопанска камара показа, че ако държавата беше оставила стария текст, то от него щяха да се възползват едва 8% от компаниите.
 

Правната комисия дебатира на второ четене промени в закона за за извънредното положение. Според приетите текстове санкции и лихви няма да се дължат вече само при забавени плащания към банки и финансови институции.

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че досега законът не правеше такова уточнение. А с новия текст е възможно да се стигне до спиране на ток при неплащане на сметка. Йордан Цонев (ДПС) възрази, че старият текст, който е без уточнение, може да доведе до запушване на стопанския оборот и до увеличаване на междуфирмената задлъжнялост.

"Презюмирате, че всички са коректни ли? В бизнеса има "аз оцелявам, за мен е морално това, което ми върши работа за финансовия баланс". Не може да го оставим общ кръгът", заяви Цонев.

От БСП предложиха държавата да предостави месечни субсидии в размер на минималната работна заплата на хората, които заради епидемията спират своята работа.

"Няма да даваме на хората минимална работна заплата, но МВР ще получава дарения за дезинфектанти. Що за държава е тази, която не може да осигури маски и дезинфектанти? Подкрепям идеята да се даде отсрочка на туроператорите. Но тя е същата логика за отсрочка за плащане на най-различни сметки. Защо за едни хора работи, а за други не работи. Ще подкрепим истински антикризисни мерки, които осигуряват базов доход на хората", заяви Зарков.

Предложението не бе прието.

Депутатите ще подават своите декларации по закона за противодействие на корупцията в срок от един месец след отмяна на извънредното положение.

Туроператорите ще възстановяват суми за отменени почивки или пътувания в срок един месец след отмяната на извънредното положение. Те ще предлагат на своите клиенти и ваучери за заплатената сума с валидност 24 месеца. Така клиентите ще могат да се възползват от заплатената си вече почивка по-късно, вместо да получат парите си обратно. Възстановяването на суми ще става, ако клиентът откаже ваучер.

Приет бе и текст, според който за времето на извънредното положение не се дължи субсидия на партиите.

Освен това - депутатите приеха, че безлихвеният кредит до 1500 лв., гарантиран от Българската банка за развитие и даван от търговските банки, ще може да се ползва от разширен кръг от хора, а не както беше досега - само от тези, които са пуснати в неплатен отпуск. В новите текстове влизат и самонаетите лица. Срокът за погасяване ще бъде от 10 години.

Малкият бизнес пък ще може да тегли кредити до 100 000 лв., отново от ББР, но този път по различна схема. В този случай няма да се капитализат допълнителни пари към банката за развитие, а държавата ще издава гаранции към нея. Така излиза, че ББР ще бъде кредитор на малките фирми, а не търговските банки.

Новият текст на закона за извънредното положение променя и глобата от 5 000 лв. за нарушаване на заповедите на Министерството на здравеопазването. Така глобата става от 300 до 1000 лв. Високият таван от 5 000 лв. обаче остава за тези, които са били изрично поставени под карантина и са я нарушили.

Предстои всички текстове да бъдат гледани и гласувани утре окончателно в залата на Народното събрание. В понеделник ще се гласува окончателно и актуализацията на Бюджет 2020.