Столичните квартали "Факултета" и "Филиповци" ще бъдат блокирани от 00,00 ч. тази нощ, съобщи кметицата Йорданка Фандъкова.

Това става със заповед от директора на Столичната здравна инспекция по предложение на софийския оперативен щаб и причината е ръст на заразените от новия коронавирус.

Изключение при излизане от квартала ще има за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и при нужда от медицинска помощ. Ограничава се движението и в територията на двата квартала, освен за посещение на личен лекар и за купуване на храна и лекарства. Повтаря се забраната за събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства. Забранява се и отбелязването на семейни тържества със събирания на близки.

СДВР отговаря за контролно-пропускателните пунктове и спазване на ограничителните мерки, като при нужда МВР ще осигури и допълнителна помощ.

В двата квартала със значително ромско население се правят акции за информиране на гражданите и тече активна комуникация с местните лидери на общности от началото на извънредното положение, посочва още Фандъкова.

Предвидено е и увеличено тестване в двата квартала с бързи и PCR тестове.

Фандъкова допълва, че безплатните синя и зелена зона продължават до 26 април. И че ще спре работата на всяка почистваща фирма, чиито служители не носят предпазни средства.