Община Бургас ще измерва с дрон с термокамера температурата на жителите на кварталите в града предимно с ромско население. Това съобщи кметът Димитър Николов на брифинг след заседанието на Общинския кризисен щаб.

"Решихме да наемем дрон с термокамера и съвсем скоро ще започнем да измерваме по този начин температурата на жителите на ромските махали, за да сме наясно какво е положението там", каза още Николов.

Кметът на Бургас заяви, че устройството вече е изпробвано, а полицейското присъствие в тези квартали е засилено.

Полицейски патрули с мегафони ще призовават хората в града да се приберат вкъщи, ако нямат необходимост да посетят болница, аптека или хранителен магазин. Кметът информира, че от днес се забранява ползването на всички кафе автомати от публичната мрежа и в сградите.

Собствениците на автоматите не са могли да гарантират дезинфекцията им.

На публични места в Бургас вече са поставени мобилни мивки с вода и течен сапун, съобщиха още от общината. Засега от тях има на големите автобусни спирки до автогара Юг и Операта, в Морската градина - до Пантеона и експоцентър "Флора", както и на терасата до Културен център "Морско казино". Използването им е напълно безплатно.

Започва дезинфекция на ромския квартал "Нов път" във Видин като част от мерките за борба с коронавируса. Това е решил на днешното си заседание Общинският кризисен щаб, в което е участвал и областният управител на Видин Момчил Станков, информират от общината.

 

В квартала ще бъде извършено още и прочистване, отпушване и заснемане на канализацията за отпадни води, тъй като при високо ниво на река Дунав част от кв. "Нов път" се залива. Във Видин ще бъдат сформирани екипи от медицински специалисти и фелдшери, които да оказват подкрепа на служителите от РЗИ за граничен здравен контрол на Дунав мост 2 до отпадане на необходимостта.

Улиците и тротоарите във Видин да се измиват с почистващи препарати и дезинфектанти, да бъдат дезинфектирани автогарите, жп гарата и други места, където преминават повече хора, решиха още от Общинския кризисен щаб.