Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Владимир Путин не е злодей от филм за Джеймс Бонд, Кремъл не е познатата от същите филми терористична организация „Спектър“ и нямаме нужда от Даниел Крейг, за да отблъснем руската хибридна външна политика. Но трябва да изберем Хилъри Клинтън за президент. Ако не го направим, както научихме тези дни, ще бъдем водени от човек с наклонности да разрушава съюзите, които пазят международния мир и мощта на Америка – човек, който с радост приветства враждебна чужда намеса в предизборната кампания в САЩ. И, моля ви, запомнете: Ако това е отношението му към Русия, няма никаква гаранция, че то ще бъде по-различно към Китай или Иран.

Имаме нужда Хилъри Клинтън да стане президент и да се дистанцира от настоящото управление, най-малко заради това: Барак Обама систематично отказваше да вземе насериозно хибридната външна политика на Русия – стратегията, която смесва нормална дипломация, военна сила, икономическа корупция и високотехнологична информационна война.

Хибридната стратегия се нуждае от комплексна реакция.

Започналото преди няколко години подсилване на НАТО е важна промяна, но то не е достатъчно: по-мощен Алианс в бъдеще ще спомогне за възпирането на унищожителен военен конфликт в Европа. В същото време смазването на корумпираните олигарси – не само от Русия, но и от целия свят – ще помогне за прекъсване на потоците от мръсни пари, които се намесват в политиката не само на развиващи се страни, но напоследък и на САЩ и Европа.

Информационната война също е важна, особено заради непознатата досега тактика, поне за нас: американците не са свикнали с идеята, че чужди правителства могат да използват хакнати имейли, за да се бъркат във вътрешната политика.

Всъщност руското правителство играе подобни игри от години.

През 2007 година руски хакери осъществиха мащабна атака срещу правителствени и фирмени сайтове в Естония – включително на банки, на министерството на отбраната и на парламента – в знак на отмъщние заради решението за демонтиране на паметник на Съветската армия. През 2014 година хакери атакуваха Централната избирателна комисия на Украйна само три дни преди провеждането на изборите.

Следващата седмица предстои Центърът за анализ на европейската политика (където съм старши изследовател) да публикува доклад за тактиката на руската дезинформация в Европа, която се простира от крайно-десни сайтове в Полша до подкрепа за провеждане на референдум за излизане от ЕС в Холандия.

Русия експериментира също и в кибер пространството на САЩ. През 2014 година полицията в Сейнт Мери в Луизиана се изненада от съобщенията за трагичен инцидент, които се оказаха фалшиви. Стотици съобщения бяха пуснати в туитър, даже и фалшив видео клип бе създаден, за да се създаде паника и да се убедят хората, че „Ислямска държава“ е взривила химическа фабрика. Няколко месеца по-късно New York Times разкри следите на извършителите, които водеха до Санкт Петербург.

Очевидно руските тролове пробваха кое как работи.

Не е трудно да си представим как тази тактика може да бъде използвана в случай на истински инцидент – или в комбинация с военна сила – с цел да се увеличи паниката и да се разпространяват фалшиви слухове. Също не е толкова трудно да си представим как професионалното производство на фалшива информация може да бъде използвано в едни крайно нажежени избори. Признавам си, че мислех американската медийна среда за прекалено голяма, за да има ефект злонамераната намеса отвън. Мислех, че това е главно проблем на Европа. В последните седмици вече не съм толкова сигурна в това.

Трудно е за демокрациите да противодействат на вълната от фалшиви новини.

Следващият президент на САЩ няма да контролира медиите, а и ние не искаме това от нея. Но тя може да насочи повече ресурси, за да проследим дезинформацията и да разберем как тя работи. Може да инвестира в модерни кампании за медийна грамотност (грозен термин, но няма по-добър) и в САЩ, и по света. Може да се опитаме да разберем защо проверката на фактите и опровергаването на лъжите понякога работи, но често не работи. Тя може да вдъхнови развитието на по-сигурен интернет, дори да последва примера на Естония, която създаде лични карти с електронна идентичност, с които гражданите използват мрежата по-сигурно.

Но най-вече, тя може да постави на по-централно място в американската външна политика проблема с нарастващото влияние на някои авторитарни държави. Не става дума за „смяна на режима“. Западните демокрации в момента се отбраняват от диктатурите, които открито се опитват да ги подкопават, вместо да ги притискат. Не мисля, че Барак Обама някога е разбирал тази динамика, но Хилъри Клинтън може и да разбере.

А какво ще стане, ако президентът не се казва Хилъри Клинтън?

Тогава няма да отблъснем световните авторитарни лидери. Те ще бъдат посрещани в Белия дом на Доналд Тръмп и ще се чувстват съвсем като у дома си. 

...

Коментарът е публикуван във "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.

Коментари

(((BAUM)))

Драго

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Специално за почитателите на

Специално за почитателите на връзката путин-трАмп Клинтон на 10% опережает по популярности Трампа, показал опрос 03:1804.08.2016 РИА Новости http://ria.ru/world/20160804/1473558180.html#ixzz4GL1Ujo5F
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Пример за хибридно облъчване

Пример за хибридно облъчване-на руския народ и нашите петинисти: Четохме в нашите и западни медии, за хвърления газ над мирно население от руски или сирийски самолети/все тая/ след свалянето на последния вЭртолет до Алепо. Вчера в РИА имаше 2 статии ,че бунтовниците са обгазили!? А днес пише това: Захарова призвала западные СМИ "найти силы" написать о химатаке в Алеппо

щом казваш, Ан

ОК. За нея ще гласувам. Както и целокупния български народ.

Фатмак

Защото тя е човека на Уолстрийт - зет като мед и без квалификация, но Бланкфейн му даде цял куп пари и не му каза лоша дума, като ги загуби.

Радев

Комични напъни на псевдодесните медии в защита на баба Килъри. Пак повтарям - ще има опулени физиономии на 9-ти ноември сутринта. Или, както обичаше да казва един приятел: НЕма да ви се вЕрва.

Да не физиономията ти да е опулена тогава, че имам навика да припомням изказвания от преди това. Или и тогава ще те хване амнезията за да не помниш какво си писал сега. нещата така се нарежда в полза на Клинътн, че Тръмп сам се изобличи че Путин стои зад него, и го бута в пропаста. Защото руснак подкрепили те, значи си от страната на губещите.

Руснаците разбраха преди всичко, че животът при някой като Барак Обама е много тежък, заради това страшно много внимават кой американски кандидат-президент да провалят и кого да подкрепят. Чавка им е изпила мозъка на тръмпофилите.

Президент РФ Владимир Путин: "Америка — великая держава. Сегодня, наверное, единственная супердержава. Мы это принимаем" https://youtu.be/W0ZmpNai4jI

b

За да може руската Ренесанс Капитал да плати още $500 000 на Бил Клинтън за една реч :D Или за да може руската Uranium One да дари още $140 милиона на Clinton Foundation? :D

Ти парите въобще познаваш ли ги?

ЗЛОТО Е ТУКА

ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ,ТРЯБВА ВИ ОЩЕ КРЪВ,МАЛКО ВИ Е КРЪВТА С КОЯТО ТАЯ ВАМПИРКА СЛУГА НА ОНТИХРИСТА ЗАЛЯ СВЕТА

ОНТИХРИСТ комбинация между Христос и Бог Онан ли е?

Хилъри трябва да спечели и ще спечели. И никога повече Обамовци и Тръмпове.

Иван

Да спечели боклука Клинтън за да имаме още 4 или 8 години от пагубната политика на черното лайно Хюсеин (Обама)? Ами нека да спечели продажната курва. Тогава американския народ ще грабне оръжието и ще ги помете.

Ти гледай до преди това любимката ти Русия - да отиде в алеята на отминалата слава наредена до Византия.

Пагубно управление на Обама ? Троле копейски чуй твоя работодател какво казва за Америка и колку е пагубно там: Президент РФ Владимир Путин заявил, что США являются единственной сверхдержавой. По словам российского лидера, Москва это принимает. "Америка — великая держава. Сегодня, наверное, единственная супердержава. Мы это принимаем" https://youtu.be/W0ZmpNai4jI

Всъщност не е важно.

TOFF

заради руските тролове да спечели най-корумпираният кандидат президент в историята на САЩ, страшна логика, а за нейната уранова сделка от която се възползва точно Русия нещо няма ли да напише тази?

Иване, кажи си!

Иване, кажи си, с какво те обиди Обама?

Никога ама никога Тръмп няма да спечели, Ромни не спечели та този палячо ли ? Дори и самите републиканци не го харесват. За него ще гласуват вътрешните царевични щати и до там

1 долар 100 рубли

На Путин ще му е по удобно да слуша заповедите на мъж от Вашингтон. Ако жена командва света путин ще стане за посмешище

Защо путин иска Тръмп

Обама доведе Русия до банкрут без нито един куршум. Направи САЩ производител номер 1 на газ в света. При предишните администраци цената на петрола зависеше от арабите, то при Обама цената зависи от Америка. Смъкна петрола до 26$ за барел, а руският бюджет беше планиран при 113$. Ррубла и бюджет се сринаха 4 пъти. Двуцифрена инфлация всяка година и обедняване на руското население. Обедини ЕС, в най- тежкия период на разединение на Европа, за санкции срещу Русия. Създаде коалиция от 62 страни и пр.

Хилъри срябва и ще спечели, един път завинаги да натъртян носовете на реднеците на ръш лимбоу и другите от фокс нюз, Обама вече ги натърти два пъти, сега и жена ще ги направи за смях консервативните селяни с руския палячо на чело

Хилъри трябва и ще спечели, една клавиатура като хората не могат да сглобят тези китайци

тил1963

Милата, тя? На кой свят живее? Или пък нас ни смята за пълни балъци?

При среща между двата президента Хйлъри и путио, путио ще изглежда като малко дете, по добре за путио ще е с тръмп, харесват се, мениджъра на Тръмп е бившия на Янукович

Развеселен

той и за Рейгън е работил човека, не само за Янукович

Развеселен

аз съм за Тръмп, но и Хилъри е по-добър вариант от Сандърс и Обама. Ние да му мислим със Слави за президент...

Дори Слави е по-добре от Подчехлюв или друг охлюв на Боце.

Хилъри ще следва политиката на Обама, което означава - световен джихад, силен Иран, разпасан Ердоган, наведена Европа и топли срещи с Путин-Лавров. За Тръмп не е сигурно какво ще следва, но ако се съди по безочието и неуспеваемостта му по география /последно заяви, че Русия не би навлезла в Украйна?!/, може и да е по- вълнуващо и непредсказуемо. Тези двамата са едно и също нещо - глупаците са републиканците, които избраха Тръмп и ще получат Хилъри, каквото и да стане през ноември. Заедно с тях и целият останал свят.

Николов

Обаче няма да спечели. Тръмп щее ги натръмпи и ще поведе Америка по нов път. Нормална ,справедлива, толерантна Америка. А такива Моники Люински ще останат с пръст в устата.

socialen

Ще се избият да се надпреварват кой е по-малкият боклук - Клинтън или Тръмп. Хилъри Клинтън беше хваната отново в неморална акция, показваща корумпираната и, безкомпромисна същност. Олигархията тури нарочно двама, покварени боклуци за кандидат-президенти, олицетворяващи упадъка на Америка.

socialen

Хилъри Клинтън вкара като външен министър Сирия и Либия, и останалия Арабски Свят в тотални хаос и катастрофа, и отключи невиждано преселение на Народите към Европа. При Хилъри Клинтън ИДИЛ стана държава. От двамата боклука Тръмп е политически невинният, защото няма политически опит и не е отговорен за упадъка на Америка и за Хаосът в международен план.

socialen

Тръмп е прав като казва, че от НАТО няма абсолютно никаква полза, че тази реликва от Студената Война струва само стотици милиарди на Американския Данъкоплатец. Тръмп е прав, че износът на Демократизация е основата на Проблемите в световен мащаб. Тръмп е прав, че трябва да се спрат стотиците милиони $ пари на Американския Данъкоплатец, които се пръскат като грантове, за да корумпират по целия свят.

socialen

Тръмп е абсолютно прав, че САЩ ще пестят по 700 милиарда $ ако се оттеглят от НАТО, спрат корупционните грантове и се концентрират в/у вътрешните си проблеми! Обикновеният трудов човек от Минесота, който едва свързва двата края, например, не иска парите му да корумпират като грантове разни аборигени в неолиберални NGOта на Балканския Тъпоостров. Обикновеният американец не разбира целта на тези средства освен за корумпиране на туземците, за да могат фирмите на американската Олигархия да използват средствата на Американския Данъкоплатец за свои цели.

Христо

Много правдив и интелигентен коментар. Винаги е приятно да се прочете нещо написано от г-жа Ан Епълбаум!
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Пример за хибридно облъчване

Пример за хибридно облъчване-на руския народ: Четохме в нашите и западни медии, за хвърления газ над мирно население от руски или сирийски самолети/все тая/ след свалянето на последния вЭртолет до АЛепо. Вчера в ПИА имаше 2 статии ,че бунтовниците са обгазили!? А днес пише това: Захарова призвала западные СМИ "найти силы" написать о химатаке в Алеппо

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.