Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американска фирма за софтуер купува аналогична българска компания за 262,5 милиона долара. Според мене това е новината на седмицата, а може би и на годината. За почти толкова пари страната ни продаде едно от най-големите си държавни предприятия – Българската телекомуникационна компания – преди повече от десет години.

Паметта на народа изглежда къса. На медиите – също. Центърът на вниманието им днес е върху неща, за които никой отвъд Калотина не би дал пукнат грош.

Сделката, в която американската Progress Software придоби българската Telerik е поредната илюстрация за съжителството на две Българии.

Българията, която създава и Българията, която разпределя и яде. И краде. Българията на know how и Българията на don’t know и на don’t care. Българията която решава проблеми и Българията, която ги създава.

Такива части има не само у нас. Проспериращите страни пазят и поощряват първата. Защото без нея животът на втората става все по-труден и все по-лош.

България обаче не е просперираща страна. Тя е хронично ощетена и целият свят й е виновен. Той непрекъснато крои заговори, защото ни завижда. Че сме най-красиви, най-умни и живеем на най-хубавото място.

Тази България обаче упорито не забелязва другата, която всъщност реално потвърждава поне част от нейните мегаломански претенции. Невежият обикновено мрази това, което не разбира. Защото от него разбира, че е невеж. И това го обижда. Той си отмъщава като използва демократичното си право да избира – дава властта на себеподобни. Така е социално справедливо. Не може едни и същи хем да могат, хем да знаят, хем да управляват. Хем да получават всичко, без да дават на нас – с гайдите.

Случаят Telerik илюстрира класическо предреволюционно противоречие – производителни сили, развиващи се в задушаващо ги политическо статукво. Няма място и за двете. Или силите загиват, или статуквото се променя.

Не зова никого на оръжие. Просто напомням, че живеем при глобализация и на производителните сили е много по-лесно отколкото през ХIХ век да избягат от задушаващото ги статукво, вместо да го разрушават.

Когато то остане само, в чист вид, без никакви нетипични елементи, се получава това, което наричат провалена държава.

Ключови думи

Коментари

Браво, чудесно написана статия.

Joro

И понеже невежите са един доста голям процент - 80 - 90 (?), чисто демократично и по правилата ще ни управляват техни подобия. От този омагьосан кръг изход няма. Или не, има - Терминал 2...

Bache Kiko

Такива които говорят за "изход има - Терминал 2" най-често заминават през Терминал 1, че бюджета от бране на ягоди в Англия не стига за цената на билетите от Терминал 2

Павел

Силна и точна статия.

жител

Както писа един приятел във Фейсбук: Ако се чудите какъв бизнес да започнете-отговора е в днешните новини: 1)Телерик продаден за 263 Милиона $ 2)КТБ - 4.2 Млрд лв.- откраднати; 6.6 Млрд лв активи

lamski

Още СТАЛИН е казал че ако искаш да унищрожиш България трябва да я разделиш на Мизия, Тракия и Мадедония, но на днешните продажници, дори това не им е достатъчно та искат да разцепят българите на още по-дребни групи. България е само една и всички българи са част от нея, включително тези които по една или друга прична са извън днешната и територия. Целта на подобни старии е да се набиват клинове, да се настройват един срещу друг и да се разделят българите, като се маргинализират във всевъзможни компактни групи, мразещи се помежду си. Същото го направиха с циганите, на тях "борещите с предрасъдъци" непрекъснато им набиват че българите са виновни за всичко, а циганите са само и единствено жертви. Същото го направиха и с "българо-мохамеданите" и дори македонците.

do avtora

имаш какво да кажеш, но не можеш да го напишеш...

Так

Тъжната истина...

Много вярно!

я

Телериг е един частен случай без никакви последствия за икономиката на България. Кажете какво стана с промишлеността? Със земеделието? А, както виждаме, янките прилапаха и тази бутикова фирма.

Деян

Предполагам, че това "я" означава "аз", преведено от руски. Вашего брата примира от ужас при всеки успех на България. Защото това не е признание само за тези млади момчета, а и за страната ни като цяло. А с умножаването на тези успехи ставаме все по-независими от твоята матушка Рус.

Тони до Я

Я, ти си точно: Българията на don’t know и на don’t care и 100% си от тези, които постоянно мрънкат, че: "България е хронично ощетена и целият свят й е виновен. Той непрекъснато крои заговори, защото ни завижда. Че сме най-красиви, най-умни и живеем на най-хубавото място."

Браво!

БРАВО!

MARIA SALVADOR

Господин Желев, Българиите отдавна са две. Даже три. Но както и да е. Хубава статия. И хубаво определение- Българията, която не знае и не я интересува. А невежеството, ах, невежеството!... Това ще затрие България. Невежеството. Под ръка със завистта.

вярно+

Ицик

Не разбирате ли,че това са сериозни хора, които заслужават одобрение

я

Дрисльовци!

я

Има място за една България и ще сте изненадани, че вие няма да сте в нея.

Поет

Заради такива като теб ще напиша песен за ПРОСТАКА.

Радой

Чудя се до кога ще се пишат подобни, меко казано глупави статии. Телерик е частна компания, в която държавата няма пръст (за разлика от продажбата на БТК). Даденият пример е все едно аз или който и да било друг, да нямаме правото да продваме частното си имущество на чужденци. В световен мащаб се продават и купуват компании-гиганти и не виждам какъв в случая е проблема. Напоследък става много модерно да се списват изсмукани от пръстите статийки и да излизаме "Многострадалната Геновева". Аман от "журналисти" и "писатели".

Митко

защото е часна се продаде за толкова много пари, ако беше държавна цената щеше да е в пъти по малка, а комисионната на държавния чиновник голяма

Като всичко родно и характерно за балканите, нека малко да внеса нотка за размисъл- бивш служител съм на компанията. От известно време се говореше за финансови проблеми, породени от факта, че 'едни хора перат едни пари' в Телерик и сега искат малко възвръщаемост, не само да наливат. Почна се пестене от бонуси, уж планираната сграда спря на ниво първа копка и бързо беше зарината въпросната копка, а мястото превърнато на паркинг. И след няколко месеца почнаха скъпите хора да си тръгват или да бъдат уволнявани по смешни причини. Аз си намерих бързо работа и се 'спасих от потъващия кораб'. В Телерик почнаха анкети в стил 'следите ли сайтовете за работа', 'колко време ще работите за фирмата'. Тръгнаха си доста хора. И изведнъж фирмата беше продадена за колосална сума. А служителите и (от споделено в лични разговори) не са никак щастливи, а по- скоро притеснени дали няма да бъдат закривани цели отдели. Пишейки тези редове и аз се притеснявам, ако факта за перящите пари е и на 30% верен. И се надявам да съм поредната балканска черногледа и хейтеща клюкарка. Много се надявам, защото преди няколко години исках Телерик да е фирмата, в която ще се пенсионирам, а сега въздъхвам с облекчение, че се махнах навреме от там. И ми е тъжно.

Serge Baruch

Вашите ламентации доста приличат на донос - особено защото са анонимни. Неподписаните жалби не се приемат, сори!

чичо Митко

Еххх, ето това е втората България. Коя умна глава успя да роди подобна клюка и как? Нужно е малко мислене и разбиране на материята а не махленски клюки. Сега, на въпроса. Имаме една фирма Т, която се развива 6-7 години. Не ми се рови за точните цифри, но да речем, че 2007 година струва 10 милиона. Изведнъж се появява Инвеститор С, който предлага да вкара 10 милиона кеш срещу един сериозен процент собственост (предполагам 20-50%). Това НЕ е пране на пари а инвестиция. Естествено с влизането на подобен фонд е ясно, че неговата цел е бързо разрастване на фирмата (средно 5 години) и изход чрез публично предлагане на акции на фирмата или придобиване. Цел на продажбата е доходност от порядъка на 1000-2000% (при високо рискови инвестиции се очаква, че от 10 фирми само една ще успее, затова минимална цел е 1000% за да покрие загубите). Когато срока изтече съответно ако собствениците не могат да си изкупят обратно дяла се действа по другите варианти горе. В случая е имало слухове за публично предлагане, но накрая се стига до придобиване. Фонда си зима парите и е щастлив. Нашите момчета са имали избора през 2008 година да притежават 100% от 10 милионна фирма или да вкарат ударно един капитал и след 5-6 години да притежават над 50% от 260 милионна фирма. Работниците? Сори, ма те не са в картинката. Никога не са били.

Hemy VARNALIUS

ПА ИМАЛО ПОЧТЕНИ ПИСАЧИ - БРАВОС!?!

Всяка дума е верна! Тези, които са измислили Телерик, и са го продали законно и официално, ще платят данък печалба, който сигурно ще покрие доста от държаваната благотворителност, от която се ранят невежите безделници. Повече от това: на тия от Телерик ръцете и мозъците им сърбят за работа, та току виж са измислили следващ start-up и след няколко години кихнали на безделниците и задушаващото бизнес статукво в държавата още една торба милиони... Една новина за тези, които най-обичат да броят пари в чужд джоб: след като платят астрономическия данък, ще им (на умниците от Телерик) останат толкова пари, че не ви препоръчвам да ги броите - шъ ви фане я инфаркт, я инсулт. От завист. Не е ли по-добре да опитате с бачкане?

Бо

Мисля, че дори и да платят някакъв данък, този данък няма да влезе в България, а ще бъде заплатен в друга страна. :-/

Ако аз отида да жиевя в САЩ, взема си гражданство и си регистрирам фирма. След години я продам какви по-точно данаци ще платя в България?

аз

Г-н Желев, пише се "според мен", а не "според менЕ" Иначе от статията аз твърдо не разбрах каква е тезата Ви... какво е отношението към продажбата на Телерик. Това е набор от думи, преливане от пусто в празно и нищо повече. По темата ще кажа, че Телерик е още едно нещо, което ВЕЧЕ не е българско. Дерзайте и наричайте процеса глобализация.

Re:аз

Дублетите мене и мен могат да се употребяват в книжовната реч и са равностойни!!!

Много истина в една статия

Похвално е,че има още Българи, които виждат истината и още по - похвално е , че се говори за това...Така че поздравления за авторът. аз също мисля, че всяка дума е истина и докато не се разбере, че ПРОИЗВОДСТВОТО и РЕАЛНАТА икономика дърпат една държава..дотогава ще се мъчим да станем сме "привлекателна" туристическа дестинация - интересно обаче колко от тези държави просперират с туризъм - защото за мен една държава като не може да направи нищо...става туристическа дестинация....а в нашият случай може да стане по - зле- да изчезнем просто....

я

Това, с което се занимава блаженнопочившият "Телериг" изобщо не е реална икономика, а някаква виртуална магия. Реалната икономика са стоки - куче касичка, домати, Месо, риба, ракети, газ, нефт, спирт, презервативи и прочее. Всичко това го внасяме отвън (Китай, Турция и Германия). Примерът с тая виртуална бутикова компания е да ви залъгва кухите, безопитни лейки, че ще спечелите някоя кинта. Нищо няма да спечелите, докато не започнете да мислите с главите си - горните.

Windows 10

Много си прав ама в кавички. Виж кои са най-богатите хора в света и какви компании са създали и управляват. Нито една не е за добив на гас, нефт или както ти го наричаш стоки.Ще дам жокер... втория по богатство е основател на Oracle.

Бо

Всичко е лъжа,измама и въртене на финансови потоци,къде реални къде виртуални....а моето мнение е че на БГ проблема са си БГ-тата....

Желев, след като прочета твоя статия си мисля, че си достигнал върха на идиотизма, но с всяка следваща достигаш нови висини. Горната статия за момента ти е венец в творчеството, ама съм абсолютно убеден, че следващата ти ще е още по-брилянтен идиотизъм. Не виждам нищо положително в това една българска компания да бъде купена от американска. Това означава еднократно 10% в бюджета и после - аривидерчи, мон амур! Ноу-хауто - изнесено, кадрите - изнесени, идеите - изнесени, печалбите - изнесени. Тука остава само спомена и кретеноидната гордост на такива като тебе, че българи са създали нещо и после са го продали. Ти сигурно и на приватизацията на чичо Костов се радваш,а ?

Христо

Ти (по-долу) май въобще не си разбрал за какво става дума в статията и имаш нужда от разяснение. Въпросът е, че някои създават, докато други не могат нищо друго освен да лапат и разпродават, а на всичкото отгоре в момента от техния вид се управлява държавата. За първите обаче вече е лесно да я напуснат и постоянно я напускат, при положение че условията се неблагоприятни. Какво ще стане, когато останат само вторите? Ти май си от тях?

И какво като си създал и после си го продал? Това е равносилно на нищоправенето...

Петър Петров

Супер е написано. Само да можеше да достигне до повече хора. Защото тези до които трябва да достигне те не четат. Правилно е написала Maria Salvador - невежеството, ах, невежеството!

СИДЕРОВ

МНОГО ТОЧЕН АНАЛИЗ. НО НЕ ТРЯБВА НА СЕ ДРАМАТИЗИРА. НЕВЕЖЕСТВОТО НЕ Е ПОРОК. И В ЗАПАДНИТЕ ОБЩЕСТВА ИМА МИНЬОРИ , ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ДОМАТИ, ЧИСТАЧИ НА ТОАЛЕТНИ. НАЛИ МОЖЕЩИТЕ , ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ ЩЕ ДРЪПНАТ НАПРЕД И С ТОВА НЕВЕЖИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ СЪВЪРШЕНСТВО.

Матеева

Една малко компания с големи мечти показа на света, че когато се бориш за мечтите си, нищо не може да те спре!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.