Браузърът Microsoft Edge, пуснат официално само преди 5 години, вече е вторият най-популярен браузър на компютри в света, сочат данните на NetMarketShare.

Според тях програмата за достъп до мрежата, разработена от Microsoft като наследник, или по-скоро заместник на древния Internet Explorer, държи 7,6% от пазара. Причината е както в ръста на Edge, така и в спада в популярността на Mozilla Firefox, някога състезавал се с първенеца Chrome.

А браузърът на Google държи 68,5% от пазара, така че от техногиганта едва ли са притеснени, че Edge ще ги настигне. Въпреки това напредъкът е впечатляващ - в първите 3 години новият браузър не бе надминал още Internet Explorer.

Друга причина да няма подобни грижи е фактът, че Edge всъщност е базиран на Chromium - същия енджин, който е зад Chrome, както и в опростените нотбуци с минималистичната операционна система със същото име.

Edge комбинира някои от дизайн елементите на стария браузър на Microsoft, който идваше с всеки Windows, но е достатъчно различен и от него, и от шампиона, че да се отличава на пазара - и видно някои потребители са забелязали това.

В добавка, за потребителите и уеб дизайнерите е далеч по-удобно над 75% от интернет трафикът да минава през един и същи браузър енджин (букв. двигател), защото това означава, че ще има повече общи стандарти при изработване на уеб страници. Разбира се, липсата на конкуренция е притеснителна, но тя е нещо обичайно в най-популярния софтуер.