Новият Windows 10 няма да работи основно с класическата програма на Майкрософт за сърфиране - Internet Explorer, съобщи софтуерният гигант. Вместо това операционната система ще предлага браузър с ново име.

Засега проектът носи кодовото име "Spartan".

Разбира се, Internet Explorer продължава да съществува с цел съвместимост с по-стари версии, но поддръжката по него ще спре.

Първоначално специалистите смятаха, че дори не става въпрос за нов софтуер - според много Майкрософт само сменят името, за да изтрият вече натрупаната лоша слава на IE, известен като "браузър №1 за сваляне на по-добър". По всичко обаче личи, че "Спартанецът" няма да е просто нова опаковка. 

Internet Explorer се появява с пакета "Plus!" към Windows 95 през 1995 г., като оттогава насам мина през 11 версии. До края на 90-те имаше слаба конкуренция в лицето на Netscape Navigator, който обаче загуби пазара до 2002 г. През 2002-2003 г. беше в пика на своята популярност - чрез него в интернет влизаха 95% от потребителите. През 2004 г. обаче се появи нов конкурент - Mozilla Firefox, а през 2008 г. Google представиха своя лек и бърз Chrome. Навлизането и на множество мобилни устройства ограничи допълнително пазара на Internet Explorer, не помогна и фактът, че всички нови функционалности, станали стандарти в браузването, се появиха първо при конкуренцията.