Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За Бога, българи, не боледувайте от COVID-19 - няма къде да ви сложат. При 202 случая на заразени с коронавирус, от които в болница са едва 36 души, капацитетът на Военномедицинска академия (ВМА) и "Пирогов" е вече изчерпан. Това съобщи в понеделник шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Затова щабът щял да предложи на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед, с която да задължи всяка болница, независимо от вида и собствеността ѝ, да подготви обособени отделения за болни от коронавирус, оборудвани с реанимационни легла.

"Нямаме истински реанимации"

Ако със заповеди можеше да се оправи една дехуманизирана система, в която има остър дефицит на кадри и която функционира на принципа “повече болни - повече пари”, то нека щабът заповяда в срок от 72 часа новите отделения да се “обезпечат” с реаниматори, анестезиолози, реанимационни сестри. Също и с апаратура, без която скъпите легла - средно по 1500-2000 лева едното - ще си останат просто легла. Пари за респираторите ще се съберат, но за да има интензивни отделения, отговарящи на медицинските стандарти, са нужни преди всичко кадри.

Назначените да се справят с коронавируса явно мислят обаче по наклона на заповедите. Те могат да застопорят хората по домовете им, но не могат да накарат една нереформирана система да заработи ефективно. Проблемите със специализациите на медиците, с ниското заплащане и лошите условия на труд вече не просто пречат, а направо убиват. В излишък са само леглата - 53 173. С това наскоро се похвали и властта - с болнични легла над средния показател за ЕС: 759 на 100 000 души срещу 504 на 100 000 души средно за ЕС. На първо място е Германия с 800 легла на 100 000 души.

Но ако в България с нейните 368 болници има едва 2063 легла за интензивно лечение, в Германия те са близо 12 пъти повече. Дали някой от щаба си е направил труда да провери колко от тези 2063 легла в 277-те отделения за интензивно лечение наистина ги има? Тези дни реаниматорът проф. Олег Хинков заяви, че “нямаме истински реанимации, имаме фалшиви реанимации”. И прогнозира, че в интензивните отделения ще се влиза след селекция - “болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани”. Медикът обясни също така, че за един пациент на изкуствена белодробна вентилация е необходима по една реанимационна сестра на 12 часа, а повечето анестезиолози трябва да бъдат обучени за работа в реанимация.

Ако някой има лошия късмет да се разболее от пневмония

Накрая да споменем и това: ако здравеопазването ще се оправя със заповеди, то нека здравният министър нареди на всички болници да приемат пациенти с пневмония. След запитване на "Дойче веле" от НЗОК съобщиха, че за 2020 година 135 болници са сключили договори да приемат пациенти по клинична пътека 039 - за диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 години, а едва 124 приемат пациенти и по клинична пътека 048 - за бронхопневмония при деца. За лечението на възрастен касата плаща 677 лева, а за дете - 935 лева. Така че ако някой има лошия късмет да се разболее от пневмония (със или без COVID-19), в повечето болници просто няма да го приемат.

"Дойче веле"

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Ех Емили, как ти се иска повече българи да умрат,

само и само ББ да падне от власт и твоите работодатели да дойдат на власт. Браво, каква българка си ти!
 's picture

една българка

Тук вече само тролове сте

Тук вече само тролове сте останали. Български тролове. патреоти. Брааааво.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

ГОСПОЖО МИЛЧЕВА, ВАШИТЕ СТАТИИ СА

НАПИСАНИ МНОГО СМЕЛО. Това е и стилът на сайта. Познавам болничната и доболничната помощ нелошо. Вие я описвате точно, като разследващ журналист. В очите на обикновените българи Борисов е нещо като спасител за нацията. Добре се представя във видимата част на епидемията – изолация и карантина, но в невидимата – по отношение на медицинското осигуряване, особенно с ТЕСТОВЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ– стратегическо оръжие в борбата с вируса, и респиратори, и организирането на специализираната антивирусна болнична помощ, той, правителството, здравното министерство - бе много слабо. Разрухата в здравеопазването, техническото оборудване в болниците и интензивните отделения са оскъдни и по-възрастни от половин век. А и за капак – неуважително отношение към медиците. С хваленето и обещанията обаче Борисов много умело си си прави висок пиар, защото и народът ни политически не е зрял. За 10 г. с помощта на ЕС България можеше да дръпне много напред. Но с Борисов – толкова!

ИМАЛО ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ, НО

СЕ задал мор по хората и заради крадливите и продажни , некомпетентни управници...Дано да не се случи този сценарий! Г-жа Милчева е написала истината: няма кой и къде да ни лекува от коронавируса, въпреки, че Б-я разполагала с 53173 болнични легла. Това са допотопни легла с допотопни дюшеци, които ще станат на буци след първото напикаване на пациента, без дихателна апаратура,без място за стойки за вливания, няма място да се размине лекуващият персонал. Това виждаме в зала "Армеец",другаде сигурно е още по-зле. Г-жа Милчева ни е спестила отчайващите данни, че в Германия имат 28,000 места за обдишване и могат да ги увеличат до 34,000,ако се извадят апаратите за анестезия от операционните зали, а у нас са 2063, но дали ги има в действителност? Те също имат недостиг от 4,800 специалисти по интензивна грижа и не ги наричат " луди хора, скачащи от первазите на прозорците", както нашите са наричани от българските политици. С полицейските мерки сме добре, но докато в Германия се тестват хора с пневмония, контактни лица с /+/ проба за коронавирус или е пътувал в съответната рискова област, в Б-я още се умува да се тестваме или не.Това нямаше да се случи , ако не се крадяха по 10 милиарда годишно, ако правителството начело с Борисов не подценяваше министерството на здравеопазването и му е все тая ще мрем или ще живеем. Най-безсрамно той пусна кранчето за вода на невзрачна чешмичка в Перник, сякаш е бил сляп и не е виждал празния язовир. Отчайващата прогноза е , че в интензивните отделения ще се влиза след селекция- "болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани". Който живял от тях, живял...Баби и дядовци:червени , сини, зелени, оранжеви, стойте си вкъщи, приемете грижите на деца и внуци, и добри люде! Бог да пази България!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.