Съветът на ЕС постигна днес политическо решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към Съюза.

Дата за начало на преговорите обаче няма, уточни в отговор на въпрос еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.

Началото на преговорите се обявява на първата Междуправителствена конференция, последвала представянето на преговорната рамка от страна на Еврокомисията.

„На този етап няма точна дата за първата конференция. Това е процес, който се основава на лични постижения. Лично аз си представям, че датата за първата такава конференция може да е различна - може първо да е със Северна Македония или пък с Албания. Всичко зависи от критериите, които двете страни изпълняват“, допълни Вархей.

Решението бе взето днес от министрите на външните работи и по европейските въпроси на страните членки на ЕС. Това стана във видеоконференция на Съвет „Общи въпроси“. Поради коронавируса всеки представител участваше от собствената си страна.

Министрите решиха да започнат преговори със Северна Македония и Албания в светлината на постигнатия напредък от двете страни и препоръката, съдържаща се в междинните доклади на ЕС за тях. Решението ще бъде формализирано с писмена процедура утре.

Албания е по-слабият ученик

Заключенията претърпяха няколко промени в зависимост от забележките на отделни страни членки.

България включи текст, акцентиращ върху важността от постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България като част от процеса на присъединяване. Странати не формулира и изискване за отбелязване на осезаем напредък в защитата на правата на българското национално малцинство в Албания преди следващата важна стъпка в преговорния процес - провеждането на първа Междуправителствена конференция.

Изобщо към Тирана има доста повече забележки, отколкото към Скопие. Те са отправени най-вече от Дания и Нидерландия.

От Албания се изисква да адресира успешно главните приоритети, сред които започването на съдебни процедури срещу съдии и прокурори, обвинени в престъпно поведение по време на проверките на надеждността им, както и срещу обвинени в купуване на гласове. Тирана трябва да покаже и успехи в борбата с корупцията и организираната престъпност на всички равнища.

Страната на орлите (това означава албанското ѝ название – б.р.) трябва също така да извърши реформи в изборния процес, които да направят по-ясно финансирането на партиите и предизборните кампании, да гарантира постоянние ритъм на съдебните реформи и да гарантира нормалната работа на Върховния и Конституционния съд.

Според дипломатически източници Гърция поискала и приемане на закон за преброяването на населението, както и да отбележи напредък в регистрирането на частната собственост. Така според Атина ще се избегне дискриминация на гръцкото малцинство в страната.