СТРАСБУРГ

Еврокомисията се надява преговорите със Северна Македония и Албания да започнат преди срещата „ЕС-Западни Балкани“ през май, заяви днес в Страсблург еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.

Той участва в дебат в Европарламента за новия подход към преговорите за присъединяване на нови държави членки. Той бе предложен от ЕК на 5 февруари. Промените бяха поискани от Франция, чийто президент Еманюел Макрон на Европейския съвет през октомври 2019 г. наложи вето на даването на дата за преговори със Скопие и Тирана.

Еврокомисията работи по три писти в новия план за разширяването, каза Вархий.

1. Комуникация около преразгледаната методология

Тук според еврокомисаря трябва да бъдат спазвани 4 принципа.

• Процесът трябва да е по-стабилен. Кандидатките трябва да изпълнят обещаните реформи. А ЕС трябва да направи нужното, когато тези реформи са извършени;

• Политичедският процес да излезе на преден план. Комисията иска да се работи на най-високо ниво със страните кандидатки чрез срещи на върха и на ниво министри;

• Процесът да бъде по-динамичен. Той трябва да бъде съсредоточен повече върху основни сектори. Тематичното съсредоточаване ще бъде възможно, когато всичко бъде събрано в преговорни глави и политики. Вархей смята, че трябва да има съсредоточаване по въпроси като например цифровизацията и трансевропейските мрежи за транспорт. Еврокомисарят смята също така, че трябва да има клъстери (обединение на няколко еднородни елемента), свързани с реформи. Първата отворена и последната затворена глава трябва да бъде „Икономика“;

• Процесът да бъде по-предвидим и за двете страни. Това включва и да се знаят отрицателните последици, когато не се постигат резултати. Страните членки трябва да знаят, че може да има обратимост, когато реформите не се изпълняват. Ако обаче те вървят напред, гражданите трябва ясно да виждат ползата от тази интеграция. 

2. Отваряне на преговори със Северна Македония и Албания преди срещата на върха в Загреб

ЕК държи на своите препоръки да се започнат преговори със Скопия и Тирана. В Брюксел се надяват те да започнат преди срещата на върха в Загреб. И двете страни са изпълнили каквото поискахме от тях. При последните си посещения в тях Вархей изтъкнал значимостта на реформите. Но за да бъде стабилен партньор, Комисията трябва да изпълни и своите обещания. Още този месец тя ще излезе с доклад за напредъка на двете страни.

3. План за икономическо развитие на региона

Той ще бъде огласен на срещата в Загреб и предвижда силна икономика, благодарение на която тези страни по-бързо ще стигнат стандартите на членките на ЕС. Реформите трябва да бъдат подкрепени с растеж и добре функционираща пазарна икономика. ЕК иска да бъдат увеличени инвестициите там, за да се преодолеят разликите.

„Убедени сме, че по-нататъшно отлагане ще доведе до голям риск, който ще постави под риск региона",  завърши изложението си Вархей.

Той се опасява, че в такъв случай могат да се намесят трети страни и да се опитат да предложат фалшива интернатива.

Черна гора също заслужава подобно внимание като Северна Македония и Албания, каза унгарската евродепутатка Кинга Гал от Европейската народна партия (ЕНП).

Илхан Кючюк: Март да не стане октомври

От българските депутати се изказа Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обновете Европа“ (ОЕ). Той е и докладчик на ЕП за Северна Македония.

„От провала на Европейския съвет през октомври трябва да си изведем поуката. Не може март да се превърне в октомври. Не бива да обещаваме неща, които не можем да постигнем“, каза той.

И изрази надежда да няма изненади в последната минута. За повече ефикасност обаче е необходима повече динамика, а не усложняване на процеса на разширяване, смята Кючюк.

Той изцяло подкрепи идеята на Оливер Вархей за тематично групиране по клъстери.