Цената на горивото по българските бензиностанции започна да следва тренда на намаление на световните пазари и днес бензинът падна под 2 лв. за литър. Данните на специализирания сайт Fuelo показват, че в момента този от вида А95 се продава на цена от 1,98 лв. за първи път от началото на срива на борсите. 

Дизелът от своя страна също бележи намаление и към момента се търгува на цена от 2,01 лв. Пропан-бутанът се продава за 0,90 стотинки, а метанът е от 1,47 лв. 

Така започнат дългочаканото намаление на цените за крайните потребители, след като сривът на световните петролни борси започна преди около месец. Саудитска Арабия и Русия започнаха ценова война и увеличиха добива при ниско търсене. Това от своя страна приземи цените до днешните около 25 долара за барел. 

Припомняме, че през януари цената на фючърсите на суров петрол беше цели 72 долара за барел. Преди около две седмици от Българската петролна и газова асоциация обясниха, че цените по бензиностанциите не падат толкова бързо, защото търговците работят с петрол, произведен през ноември. Според тях намаленията се очакваха през април.

От днешните данни излиза, че пазарът все пак изпревари очакванията. Имайки предвид, че цените на сурия петрол вероятно ще се задържат на ниски нива, очаква се още по-голямо намаление в момента, в който евтиното гориво мине през рафинериите и започне да пристига при търговците.