Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) подаде сигнал до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер заради притесненията си относно текстовете от наредбата за регистрацията и отчитането на печалбите. Според изискванията в наредбата, от 1 октомври тази година върху касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи цената "на едро", на която търговците купуват горивото, съобщава БНР.

Това ще удари върху конкуренцията, обявиха от бранша преди дни.

"Осветляването на подобна информация би могло да доведе до изкривяване на конкуренцията между търговските оператори, което не е в полза нито на потребителите, нито на търговците и на българската икономика като цяло", пишат от организацията. 

БПГА се обръща към еврокомисаря, защото смята подобна информация върху касовите бележки за защитена търговска тайна от европейското законодателство.

Браншът се опасява, че изискванията на наредбата нарушават договора за функционирането на ЕС, както и влизат в противоречие със защитата на търговската информация. 

"Това може да доведе и най-вероятно ще доведе до проблеми с конкуренцията на пазара на горива", коментира и Светослав Бенчев от Асоциацията.

От друга страна неизпълнението на изискванията ще доведе до имуществени санкции и затваряне на бензиностанции.

По тази причина от Асоциацията очакват от еврокомисар Вестагер да предприеме предвидените в правомощията им мерки, се казва в писмото.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.