Ако природата е благосклонна като досега и язовир "Студена" се пълни с настоящите темпове, към края на май може да се сложи край на водния режим в Перник. Това заяви пред бТВ кметът на града Станислав Владимиров. 

От ноември до сега Перник имаше вода само по няколко часа в денонощието, като в най-тежкия период чешмите не бяха сухи едва по 4 часа. От вчера режимът е само нощем - облекчаването му дойде след пускането на водопровод, с който градът да черпи вода през София. 13-километровото трасе струваше 27 млн. лв. и тръгна след две аварии при тестовете. 

От тази сутрин Перник има вода от 6 до 22 ч. 

Владимиров намекна, че се е отказал да даде на съд министъра на екологията Емил Димитров-Ревизоро заради твърдения от страна на последния, че градоначалникът не си е свършил работата и това е забавило пускането на водата по новото трасе. Кметът изрази надежда, че министърът вече е разбрал, че ВиК операторът на Перник е държавен, а не общински (мажоритарен собственик с 51% е регионалното министерство - б.р.).

Г-н Димитров и министър Петя Аврамова седят почти един до друг на заседанията на Министерския съвет, можеше просто колегиално да се постави въпросът, заяви Владимиров. Но добави, че винаги съм се стараел да има консенсус по важни теми.

"Винаги приемам подадена ръка, важното е, че вчера тези дребни институционални закачки бяха преодолени и имаме трасе, по което можем да черпим вода в кризисната ситуация", заяви той, след като премиерът Бойко Борисов призова двамата политици да седнат на една маса на по ракия.

За април ВиК-Перник е поискало от МОСВ разрешение за ползване на 780 000 куб. м вода от София и още 300 000 куб. м от язовир „Студена”, съобщи управителят на водното дружество Борислав Иванов, цитиран от БНР. Засега Иванов се въздържа да обяви цената, която ВиК ще плаща за водата от София. По думите му тя все още не била окончателна. Той увери обаче, че на този етап цената на водата за населението остава непроменена.

Иванов апелира към абонатите да си плащат сметките.

През последните месеци има драстичен спад на постъпленията в дружеството и ако задълженията продължават да не се плащат, ВиК ще бъде изправена пред нова - този път финансова криза, каза Иванов.