Край на водния режим в Перник тази пролет.

Това обявиха съвместно от джипа премиерът Бойко Борисов и кметът на областния град Станислав Владимиров. По стара вече традиция премиерът качи градоначалника на автомобила, лично управляван от него и в случая се отправиха към "тръбата" край село Мало Бучино, която трябва да е алтернативен водопровод за Перник. Градът е във воден режим от миналия ноември, когато изневиделица за всички институции у нас стана ясно, че язовир "Студена" е пресъхнал.

"На практика тая тръба напролет ще ти е резерва. Ако така върви и времето и "Белмекен" е пълен - напролет...", посочи Борисов.

"Природата е благосклонна. Надявам се режимът да бъде отменен през пролетта", допълни го и Владимиров.

Доволен, че работата вече е свършена, Борисов се опита да помири кмета и министъра на околната среда и водите Емил Димитров, като им предложи да седнат да изпият по една ракия - хем за дезинфекция. Между двамата се появиха търкания, след като министърът, по-известен с прозвището Ревизоро, обвини Владимиров, че вода имало, но Владимиров 40 дни бавел документи като не ги подписвал. Кметът отвърна задочно, че Ревизоро така и не разбрал, че ВиК-тата са държавна, а не общинска собственост и се закани да го съди.

"Да седнете да изпиете по една ракия за дезинфекция. Най-добре едно "извинявай", по една ракия, и ще продължите да работите заедно", препоръча няколко пъти Борисов.

Иначе днес на извънредно и неприсъствено правителствено заседание Министерският съвет даде така съгласие "Софийска вода" АД да предоставя водни количества на "Водоснабдяване и канализация" ООД - Перник за осигуряване водоснабдяването на града и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на Перник и водопровода от Мало Бучино. 

По този начин ще се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир "Белмекен" - СД "Манастирска" и СД "Грънчар" до Перник.

Водопроводът пък бе обявен за готов на 17 март, но оказа се, че тръбата се е спукала при тестовете и се наложи отлагане. Вече официално е в експлоатация.

Новото съоръжение позволява водният режим поетапно да бъде облекчен. Чешмите ще текат от 6:00 ч. до 22:00 ч., а не от 12 ч., както бе до момента. 

Новият график ще засегне 11 населени места в община Перник - градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджировци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Облекченият режим се въвежда заради усложнената епидемиологична обстановка с наличието на коронавирус у нас и необходимостта от поддържане на добра лична хигиена. За освобождаване на графика способства и трайното покачване на нивото на язовир "Студена", на който вече е запълнен 1/3 от обема.