Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавата ще поеме 60% от възнагражденията на служителите в следващите три месеца, само и единствено, ако собствениците на бизнеса са преустановили своята работа въз основа на заповед, издадена от държавен орган. 

Това става ясно от документа "Определяне на условията и реда за изплащане нна компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно полоцение" на Министерски съвет. Текстът беше публикуван в "Капитал", който е получил достъп от свои източници.

Така извън обхвата на компенсациите остават бизнесите, които ще пострадат индиректно заради пандемията от коронавирус, но които продължават да работят, защото не са изрично затворени от държавата. Лесен ще бъде достъпът до програмата за ресторанти и барове, молове и другите големи търговски обекти. Малките търговски предприятия обаче, индустрията и услугите, няма да могат да участват в механизма. 

Участието в програмата обаче идва и с условие - работодателят се задължава да запази работата на служителя за следващите поне три месеца след изплащането на субсидитията. Така простите сметки показват, че ако приемем, че мехазнизмът заработи веднага, то държавата ще плаща 60% от заплатите до средата на юни. Работодателят пък няма да може да уволни служител до средата на септември, дори кризата да продължава. Разделена на тези месеци, ако те продължават да са кризисни, реално държавата ще поеме 20% от заплатите. 

Накратко - за компенсации могат да кандидатстват работодатели, които са местни физически или юридически лица, както и чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в Република България и такива, които в месеца, предхождащ въвеждането на извънредното положение, повече от 50 на сто от работниците и служителите са наети в сектори и икономически дейности, за които е наложена забрана или ограничение на дейността в периода на извънредното положение.

Конкретните бизнеси - търговци на дребно в моловете, различните видове пътнически транспорт, хотели и ресторанти, туристически ангеции, питейни заведения, артистичните и творчески дейности, културни дейности, спортни дейности. 

Другите условия за предлагане на помощта: да нямат задължения към хазната и общината, да не са обявили несъстоятелност или да не са в производство по ликвидация, да не получават финансиране от държавния бюджет и фондовете на ЕС и да нямат влязло в сила накателно постановление от НОИ за последните 6 месеца. 

Самото кандидатстване за програмата може да стане в бюрото по труда. Подава се образец на молба, която се разглежда от комисия и до 7 дни се получава отговор. 

Важно уточнение - 60% от държавата и 40% от работодателят се отнасят за брутното възнаграждение, а не за нетното. За работодатели, които не изпълнят своята част от сделката, се предвиждат санкции - да възстанови парите от държавното обществено осигуряване, плюс лихвите. 

Постановлението може да влезе в сила след като депутатите наново изгласуват извънредния закон, върху част от който беше наложено вето от президента. 

Обобщено - постановлението приема, че държавата може да помогне само на тези бизнеси, на които е забранила да работят.

Коментари

Пак българска работа

Във видът в който мярката е приета, според мен е недомислена като цяло. В Германия да речем при подобна мярка се плаща за времето което работника не може да му бъде намерена работа, и той си е вкъщи. Т.е. не се субсидират фирмите, а работника, така да се каже. В България какво излиза държавата ще плаща и работника ще си е на работа, а уж работа за него няма, щот е криза. Нещо изобщо не се връзват нещата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.