Депутатите от ГЕРБ ще подкрепят ветото на президента Румен Радев върху закона за извънредното положение, макар премиерът Бойко Борисов да определи изявлението на държавния глава като "доста интересно и неочаквано".

Борисов съобщи това днес на извънредна пресконферениця, около два часа след изявлението на държавния глава. В едночасово изложение премиърт обяви Радев за "егоцентрик", който го е "нападнал в гръб" и коментира критиките на президента за липсата на този етап на икономически мерки в подкрепа на бизнеса, засегнат от коронавируса.

Борисов обяви, че приоритет сега е изплащането на пенсиите и на заплатите на медиците, които бяха увеличени - а останалото е популизъм и ще натрупа бързо дефицит. Пак посочи, че реални мерки нито една държава в ЕС не е предприела - имало само намерения.

Министър-председателят каза, че в момента държавата се готви за 4000 заболели с COVID-19 в пика на епидемията.

Както е известно, днес по обяд Радев излезе с изявление, като обяви, че налага частично вето на извънредния закон - заради възприетото в последния момент в пленарна зала предложение на БСП за замразяване на всички цени и за наказанията за разпространяване на невярна информация, свързана с вируса.

"Много интересно е това, което се случва и доста неочаквано за мене", каза Борисов.

Той няколко пъти припомни пред репортерите редовните си контакти с държавния глава от последните дни и каза, че с Радев е разговарял тази сутрин, той му съобщил за ветото и обсъждали точките.

"Но в изявлението си той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП", каза Борисов, визирайки спорния текст за цените в закона.

След което разказа как председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова му съобщила при гледането на закона, че ако ГЕРБ не подкрепи текста за цените, депутатите от БСП щели да напуснат залата. Не стана ясно това ли е била причината управляващите да подкрепят изненадващо текста на левицата, който преди това бяха отхвърлили.

Плод и зеленчук

"Връщат ни във времето на зрелия социализъм, когато на етажерките в плод и зеленчука имаше домати и краставици, а отзад цитрусите", каза Борисов по повод на гласувания текст.

Той  припомни как при управлението на БСП през ранната 1997 г. левът се обезцени главоломно и месечната пенсия стигна равностойността на 3 долара.

"Не е много далече когато пенсиите станаха 3 долара! Не е много далече - 3 долара на месец! И то по време на партията на президента Радев. До последно ще стискаме да има за пенсиите. Всякакви безумни предложения... Президентът няма нито една конкретна мярка. Всички засегнати страни предприемали пакети. Да, всички държави обявяват, ама не са предприели - не знаят колко ще продължи кризата", заяви още Борисов по отношение на критиката, че държавата не обявява икономически мерки.

 Радев критикува закона и заради "липсващата" му роля като върховен главнокомандващ въоръжените сили - след като парламентът реши, че и армията ще подпомага дейността на силите на реда за времето на извънредното положение. Това Борисов на няколко пъти определи като "егоцентризъм".  

"Кое налагаше днес да ме нападне в гърба?!", попита той.

И заяви:

"Ние сме парламентарна република - парламентът решава. Ако е искал да консултира - горе на балкона има стол за президента. Парламентът е мястото, не аз. Той като ме повика, аз отивам, проявявайки цялото си уважение. Кое го е уплашило? Разбирате ли - това е егоцентризъм - взимат ми правомощията. Ако ги искат - всичките ви ги даваме! Само не харчете парите за три дена".

Егоцентрик, нож в гърба

Борисов каза, че няма нищо общо между това, което президентът е казал днес, и това, което е говорил в четвъртък пред него. Той подчерта, че би било неразумно сега с лека ръка да се изразходват бързо резервите на държавата. Второто е по повод повтарянето от началото на кризата от страна на държавния глава, че държавата трябва да приеме спешен пакет от икономически и социални мерки.

"Ние дефицит лесно правим. При всяко управление на БСП има дефицит", каза премиерът. "Всичко това съм го изговорил (пред президента) и съм му казал защо толкова стискаме... А те, за да се направят на добри, казват: Дайте да дадем на всички. Моята работа е да оцелеят пенсионери и всички останали."

И пак се върна на икономическите мерки: "До вчера нито една държава в ЕС нямаше право да сложи нито една мярка, без да бъде наказана. Окей - президентът си избра да обещава. Моята задача е да устискам докрай".

Борисов имаше предвид момента, в който Европейската комисия обяви, че държавите членки могат временно да излязат от ограниченията на публичните дълг и дефицит, предвидени от Пакта за стабилност и растеж, т.е. - от европейските правила за бюджетна дисциплина.

"Ние, пожарникарите, служим на хората, не като президента - да не обиди армията с някоя задача", каза Борисов.

На въпроси за хората, които трябва да се разплатят с банки, с наемодатели и пр., премиерът отговори:  "Мислим всеки ден за тези хора". По думите му към този момент никой не може да предвиди колко ще продължи пандемията, за да може държавата да излезе с конкретни мерки сега.

Той не пропусна да спомене т.нар. "олигарси и скъпите им автомобили" и заяви, че по време на криза богатите трябвало да станат по-малко богати, като помагат на останалите. След което разказа:

"Дъщеря ми беше бебе и за хумана тогва ходих да работя на Банкя на една вила да изкарам 40 лева - да купя на детето хумана на черно. Защото нямаше. Нямаше нищо на магазините."

"Трябва да сме като един - кой каквото може да прави - да прави. Не да ми викат ще си стоя вкъщи и 100% от заплатата ще ми плащат. Без участието на цялата нация няма как да стане."

Нови мерки - за възрастните

"Имаме 30 човека в болница, а се готвим за 4000 пик", каза още Борисов по повод готовността на страната да посрещне развитието на заразата.

Посочи още, че хората не би трябвало да усещат така тежко наложените към момента ограничителни мерки за придвижване. Следващите мерки ще бъдат насочени към възрастните хора - вероятно чрез забрана да напускат домовете си, каза Борисов. Затова и в момента се готвели социалните служби - за да се наберат достатъчно хора за социален патронаж - да носят до домовете на възрастните храна, медикаменти и пр.

Борисов разказа за хората, които искат да помагат, благодари и на "Софарма" за доставените безплатно 35 хиляди дози аналгин хинин на болниците.

"Въобще не ми пука, че ще ги рекламирам. Напротив, такива неща трябва да се казват", заяви.

Борисов обяви българските мерки за "най-навременни, бързи и точни".

"Правим го в името на всеки българин. За разлика от тези популисти, кото си позволяват всеки ден да си менят мнението, ние носим цялата отговорност", направи той нова препратка към президента.