След като вчера правителството обяви, че държавата ще поеме 60 на сто от възнагражденията на принудително съкратените заради COVID-19 служители в частния сектор, днес синдикатите призоваха останалите 40 на сто да се поемат от работодателя, но при гъвкав режим. 

Представители на профсъюзите у нас начело с двата най-големи - КНСБ и "Подкрепа", провеждат в момента среща с президента Румен Радев. Tя идва след срещата на държавния глава с работодателските организации малко по-рано през деня, като целта на тези разговори е набелязване на спешни мерки в икономическата и социаллната сфера заради щетите от коронавируса.

60 на сто от възнагражденията се поемат от държавата (НОИ, б.р.). Останалите 40% да са задължение на работодателя при гъвкавост. Да ги изплати отложено, когато може - предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

А президентът допълни, че трябва да се осигурят лични предпазни средства за всички работещи в предприятия и в сферата на услугите - там, където дейността на може да бъде преустановена.

Президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов очерта мрачна картина. По думите му за съжаление едва ли ще има скорошно излизане от ситуацията, а вече имало индикации за това, че има проблеми и в "огромния бизнес", не само малкия и средния, заради кризи с доставките и др. В големите предприятия проблемите, свързани с работниците, могат да се разрешат чрез през механизма за колективното договаряне, предложи Манолов.

Той обаче попита: когато лишим сега работниците от отпуск, това означава ли, че после няма да имат право на почивка. Последното е по повод на факта, че някои предприятия разпускат служителите си в платен или неплатен отпуск - в зависимост от индивидуалния статус на всеки служител. Такъв пример е най-големият оръжеен завод "Арсенал", който от днес разпусна по-голямата част от служителите си именно в отпуск.

Манолов направи паралел със сектор "Туризъм", който се очаква да понесе голям удар заради вируса. Според него ситуацията може още повече да се усложни за този бранш, ако и българските работници не могат да ползват годишния си отпуск.

Лидерът на "Подкрепа" обаче постави акцент върху цялостното преосмисляне на начина, по който се пълни държавната хазна. 

"Ние трябва да променим парадигмата, в която живеем, г-н президент. Да променим парадигмата. 30 години казваме, че държавата е лош стопанин. А сега "държавата, държавата, държавата"... Всички чакат държавата да направи нещо. Ние трябва да преосмислим начина, по който живеем и по който държавата се издържа. Работната ръка сега плаща повече чрез данъци, отколкото бизнесът данък печалба. От години говорим, че трябва да има по-ниско ДДС за лекарствата, а сега, когато ножът е опрял о кокала, казваме, че са ни скъпи лекарствата", заяви той.

А Радев подкрепи: "Трябва точно днес да действаме за България след кризата. Бяхме ли готови за тази криза или ни изненада - и това е друг въпрос."