Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германската канцлерка Ангела Меркел е под домашна карантина, след като е била в контакт с лекар, който е дал положителна проба за новия коронавирус, предадоха днес Асошиейтед прес и Блумбърг, цитирайки нейния говорител.

Говорителят Щефен Зайберт заяви, че канцлерката е била информиран за резултатите на лекаря, малко след като е дала пресконференция днес, на която е обявила нови мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

Меркел е била ваксинирана в петък срещу пневмококова инфекция, каза Зайберт.

Той добави, че 65-годишната Меркел ще бъде подложена на "редовни изследвания" в следващите дни и засега ще продължи работата си от дома.

В борбата с коронавируса германските федерални и регионални власти планират да забранят контактите между повече от двама души, каза на днешната си пресконференция Меркел. Изключения ще се позволяват само за членове на семейства и хора, живеещи в едно и също домакинство.

Мерките, одобрени на видеоконференция между федералното и регионалните правителства, изискват да се спазва дистанция от 1,5 метра между присъстващите на обществени места. Нарушенията ще се контролират от полицията и административните органи, предаде БТА.

Всяка провинция може да въведе и по-твърди мерки. В Хесен например хората ще могат да ходят по улиците не по двама, а само поотделно. Саксония реши да обяви от понеделник повсеместна карантина на територията си. Бавария го бе направила още в средата на седмицата.

Днес бе решено освен това в цяла Германия да затворят врати ресторантите, фризьорските салони и студиата за красота

"Огромното мнозинство хора разбраха, че от всекиго от тях зависи успехът в борбата с вируса, че всеки може да даде принос - каза Меркел. - Искам да кажа на онези, които вече го правят: благодаря ви. Разбирам, че това е лишение в икономически и в личен аспект".

Отделно днес Европейската комисия утвърди две програми за кредити с цел подпомагане на предприятията в Германия.

На 13 март страната обяви, че ще отпусне най-малко 550 милиарда евро като кредити за предприятия с финансови проблеми заради пандемията от коронавирус.

Но според законопроект правителството е решило да вдигне тавана на 822 милиарда евро поради все по-бързото разпространение на вируса в страната.

Очаква се проектът да бъде приет от министрите в понеделник, а през следващите дни - подложен на гласуване в парламента.

В 20 часа българско време днес в Германия имаше 23 129 заразени (765 нови), 93 починали (9 нови) и 209 излекувани.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.