Броят на починалите от КОВИД-19 в САЩ скочи рязко за едно денонощие. За последните 24 часа те са над 100, с което общият им брой досега е достигнал 389. Вчера той бе 278, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Най-много са починалите в щатите Ню Йорк - 114, Вашингтон - 94 и Калифорния - 28. Общият брой на заразените в САЩ според Ройтерс е надхвърлил 31 000.
Сенаторът от щата Кентъки Ранд Пол стана първият сенатор, обявил че е дал положителен тест за коронавируса, предаде Асошиейтед прес. Той съобщи това в Туитър и каза, че е в карантира и се чувства добре.
Ранд Пол е лекар по професия. Той обясни, че не е имал симптоми, но се е подложил на теста поради предпазливост, защото напоследък много е пътувал и е участвал в редица събития, макар да не знае за някакъв пряк контакт със заразен човек.
Преди него вече двама конгресмени от Камарата на представителите - Марио Диас Баларт от Флорида и Бен Макадамс от Юта също дадоха положителни проби.
Днес Охайо стана шестият щат, който обяви строги мерки за карантина и ограничаване на движението и социалните контакти заради епидемията. Преди това такива мерки обявиха Ню Йорк, Калифорния, Илинойс, Кънектикът и Ню Джърси.
С почти 50 на сто нарасна днес броят на жертвите на коронавируса и в Канада, достигайки 19. Броят на потвърдените случаи на инфекцията там нарасна от 1099 вчера на 1388 днес.
Канада вече затвори границите си, освен за пътувания при крайна необходимост, и обяви правителствен пакет от помощи в размер на 27 млрд. канадски долара (19 млрд. щатски) за хора и фирми, тежко засегнати от кризата. Премиерът Джъстин Трюдо каза, че са необходими още мерки, като предположи, че кризата ще продължи месеци.