Изненадващо ГЕРБ размисли насред приемането на "извънредния" закон и одобри мерки срещу "спекулата", внесени от БСП. Въпреки че преди това - след дебати - ги отхвърли, после се върна назад и поиска прегласуване - без дебати, без обяснение, без прочитане на текста отново, без аргументи. 

Така новите текстове - инициирани от социалистите, предвиждат по време на извънредно положение търговците да са длъжни да предоставят стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени през последните три месеца преди обявяването на извънредното положение. При нарушение следва глоба в размер на 5% от оборота (не от печалбата - б.р.) от предходната година. За физически лица, представляващи фирмата -  санкцията би била от 20 до 100 хил. лв.

В Закона за защита на потребителите се появи цяла нова глава, която е за "право на защита от необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия". Средноаритметичните цени на продуктите ще се смятат на база записите в касовите апарати и банковите плащания, регистрирани от търговците. При липса на такива данни, търговците ще са длъжни да предоставят предлаганите от тях стоки на цени, завишени с не повече от 20 на сто от цените на придобиването им, а услугите - с не повече от 20 на сто от себестойността им, гласят текстовете. 

Това, което не е ясно е, в случаите на определени на база предишни плащания цени, какво се случва, ако повишението е заради повишение в доставната цена на даден продукт. 

На юридическите лицата, които имат пряк или косвен контрол върху лицата, извършили "спекула", се налага имуществена санкция в размер на 7 процента от оборота в годината преди извънредното или бедствено положение, расте и глобата за физическите лица до 200 000 лв. Ако нарушителите нямат дейност в предходната година - санкцията е имуществена о 100 000 лв. Пак толкова е и наказанието, ако не може да бъде доказана цената на придобиване на дадена стока, която се продава "на завишена" цена.