МВР ще може да дебне дали някой не нарушава карантина или изолация при лечение чрез мобилния телефон и трафичните данни на гражданите. Промените в Закона за електронните съобщения, гласувани в "извънредния" закон заради коронавируса по предложение на ГЕРБ, ще дадат право на полицейските служби да изискват незабавно данни от мобилните оператори и други доставчици на електронни съобщения за местонахождение. Първоначално идеята на властта бе въпросните правомощия на полицията да важат във всички случаи на извънредно положение, но след ожесточен дебат на 14-ия час от заседанието си депутатите решиха все пак мярката да важи само за текущата криза с коронавируса - докато все още има хора под карантина или в изолация заради заболяването. Този срок може да е различен от този на самото извънредно положение. 

Наказание до 3 години затвор и глоба до 10 000 лв. за този, който "предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест". При рецидив глобата скача до 50 000 лв. Тази промяна в Наказателния кодекс приеха депутатите чрез "извънредния закон" за извънредното положение. Текстът обаче ще важи и след това - защото поправката е в преходните и заключтелните разпоредби и ще стане част от самия Наказателен кодекс. 

Това гласува Народното събрание в "извънредния закон", въвеждащ мерки и ограничения заради извънредното положение заради коронавируса.

Това бе един от извънредните текстове от "извънредния" закон, който предизвика много остри дебати в залата - след разрешението и военнослужещите да се включат в съблюдаването на мерките, въведени с извънредното положение на коронавируса. Идеята за ремонт в НК - втори поред в рамките на няма и седмица - дойде от ГЕРБ. Все пак управляващите спряха още по-радикални мерки, предложени от ВМРО, засягащи медиите. Приетата разпоредба обаче също бе възприета от опозицията именно като опит за удар върху свободното слово. 

„Кой ще следи медиите и кой ще повдига обвиненията за невярна информация. Ще натоварим прокуратурата да чете всеки сайт, ще ги натоварим да четат в социалните мрежи всеки човек какъв статус е написал, за да може да арестуваме някой, че всява паника ли?”, попита Александър Симов от левицата. По думите му текстът е опасен. 

„Да - фалшиви новини има, да - има хора, които ги пишат. Но това не е причина да се затяга ръката около гърлото на журналистиката в името на удоволствието на една партия. С такива тестове се тряска решетката пред свободното слово", добави той.

Тома Биков от ГЕРБ му отговори, че нямало да бъдат засегнати журналистите, а онези, които пишели фалшиви новини, не са журналисти, а "наети типове, които паразитират" и поиска да може сайтове без собственик да бъдат блокирани. Колкото до журналистите, които пишат с имената си - "с тях не се занимаваме, има стотици дела срещу журналисти..."

Дискусията продължи на висок тон и дълго, в крайна сметка текстът бе приет и не стана ясно кой как преценява в кои случаи някой може да бъде "подгонен" по него. След гласуването Антон Кутев от БСП заяви: "Връщаме се 200 години назад в историята не на България, а на човечеството. Пускане на военните плюс затвор за информация, затворени градове - прегазваме всякакви граждански свободи. Истерията ще отмине, но отпечаъците от пръстчетата, които оставихте, ще останат, това, което правите, е в името на страха, а не в името на хората и здравето им". 

Последното на свой ред вбеси Йордан Цонев от ДПС, който се яви на трибуната с мобилния си телефон и показа каква гледна "не иска в България" - а именно симните от италиански вестник на военни машини, които, по думите му, превозват трупове на загинали от заразата. "Возят трупове, защото гробищата са пълни. Затова натисках копчето да включими армията, защото Италия закъсня..."

Кутев му отвърна, че в минали времена по пътя, по който се върви сега, накрая са извозвали и хора в концлагери. 

По същия текст от НК - чл. 326, но в настоящата му редакция, в която липсва само текства за "невярна информация", прокуратурата вече "подгони" лекари от Пловдив - само заради това, че са написали отворено писмо, в което казват ащо болницата, в която работят, не е подготвена да приема пациенти с коронавирус. Така че как ще се прилага новата наказателна мярка и докъде ще се разпростре - можем само да гадаем.

Решено: Властта може да извади военните срещу вируса

По-рано депутатите решиха с акт на Министерския съвет военните служители ще могат да се включат в "прилагането на противоепидемиологични мерки и ограничения" на територията на страната, определен регион и по границите. Служители на въоръжените сили ще могат - в рамките на извънредното положение, обявено заради коронавируса - да извършват проверки за установяване на самоличност, да ограничават придвижването на лице, за което има данни, че е нарушило карантина или мерки за изолирано лечение, докато пристигне МВР, да спират превозни средства - отново до пристигане на полиция, да спират преминаване през границите. И да използват физическа сила и помощни средства само при крайна нужда. 

 
Включването на военнослужещите ще е възможно само за срока на извънредното положение, което засега важи до 13 април. Парламентът обаче може да удължи този срок по искане на правителството.

Спорната мярка - с която на практика се позволява по волята на Министерския съвет военните да извършват полицейски функции до появата на служители на МВР, предизвика бурни дебати в залата. Против включването на военните се обявиха депутатите от БСП. Иван Иванов обяви, че започва да му мирише на "режим на пълномощията". Таско Ерменков бе още по-образен: 

"Какво значи това - ще изкараме Първа Стрямска бригада с танковете да спира нарушители на карантина ли?"

Припомни се, че в случаи на бедствие или извънредно положение и сега има варианти при крайна необходимост армията да помага, но това не значи, че трябва да бъде пускана срещу гражданите в настоящата ситуация. 

От ГЕРБ си защитаваха предложението докрай, като отхвърлиха всякакви внушения, че това било нещо като въвеждане на военно положение, докато страната е в извънредно такова. И докато лявата опозиция обвиняваше властта, че ГЕРБ унижава военните, като ги свежда до "помощници" на органите на МВР, от ГЕРБ настояваха, че опозицията обижда военните, защото демонстрира, че им няма доверие. 

Извънредни правомощия за министъра на здравеопазването

Министърът на здравеопазването - в случая Кирил Ананиев, по препоръка на Националния оперативен щаб по извънредното положение ще е този, който със заповед ще може да налага мерки и ограничения, докато тече извънредното положение, решиха още депутатите. И се отказаха напълно от първоначалния вид на проектозакона, в който се изброяваха изрично въведените сега мерки - ограничения за работа на търговски обекти, ресторанти, барове, заведения за бързо хранене, театри, кина, центрове, непосещаване на училища и детски заведения и т.н. 

Дори в рамките на ГЕРБ имаше различни версии дали мерките и ограниченията трябва да са изброени, или трябва правомощието за налагането им да се делегира на орган извън Народното събрание - ако се съди по различните предложения. Избран бе вторият вариант въпреки критиките. 

Спират да текат процедуални и давностни срокове, запорите са забранени

Парламентът одобри решението за срока на извънредното положение да спрат да текат процесуални срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, като изключения има за наказателните дела. Давностните срокове също се замразяват, като са изключени само тези по наказателни дела и за административни наказания и нарушения. 

По предложение на Даниела Дариткова от ГЕРБ с 1 месец от края на извънредното положение се удължават сроковете за упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти, в случай че те изтичат, докато кризисната ситуация е в ход.

Спират се още публичните продани и въводи във владение, без значение дали са обявени от държавни или от частни съдебни изпълнители. Спира се и налагането на запори на банкови сметки или приходи на физически лица или на лечебни заведения (без оглед дали са за болнична или доболнична помощ - б.р.), извършването на описи на имущество и т.н.

До края на извънредното положение - когато и да е той, въпреки че в момента е фиксиран на 13 април, се спира налагането на санкции в резултат на забрана на плащания. 

Само платен отпуск без съгласието на работника

Работодателите ще могат да задължават работниците си да излязат в отпуск по време на извънредното положение, но без съгласието на работника отпускът може да бъде само платен. Неплатеният отпуск трябва да е по искане и на служителя, приеха още депутатите. Платеният отпуск без съгласие пък може да е половината от годишния такъв. 

Работодателите и органите по назначаване в зависимост от специфичния характер на работа и възможността за нейното обезпечаване може да възлагат надомна работа или работа от разстояние без съгласие на работниците.

Не беше прието предложението на БСП работниците да имат право да откажат изпълнението или да преустановят работа, когато работодателят не е осигурил необходимите противоепидемични мерки на работното място и в този случай да имат право на обезщетение в размер на брутното им трудово възнаграждение за времето, в което не са работили.

Хасан Адемов /ДПС/ коментира, че разбира идеята на БСП за защита на работника и служителя, когато работодателят не може да им осигури лични предпазни средства. Той обаче посочи, че това не е само и единствено български проблем. Надяваме се в най-скоро време тези лични предпазни средства да бъдат осигурени, посочи той. С вашия текст, вместо да защитим работниците, ще накараме работодателят да ги освободи, посочи Адемов.

Забрана за износ на лекарства - със заповед на министъра

Със заповед на министъра на здравеопазването може да се забрани паралелният износ на лекарства във времето, в което действа извънредното положение, гласи друг текст от "извънредния" закон. В първоначалния вариант забраната бе императивна, но бе смекчена в залата. Наказанията при рецидив ще са сериозни - до 20 000 глоба и до 100 000 лв. имуществена санкция. 

Депутатите решиха и при купуване на медикаменти, предпазни медицински средства, дезинфектант, апаратура и т.н. да не се спазват правилала по Закона за обществените поръчки - сза срока на извънредното положение.

Йордан Цонев от ДПС пък предложи компаниите - изпълнители на обществени поръчки, да могат да поискат удължаване на сроковете по договорите си с продължителността на извънредното положение, защото много фирми могат да не се справят заради форсмажор и невъзможност да работят, а санкциите за неизпълен договор в срок са сериозни  поне в повечето подписани договори с възложители. 

Повече санкции за "спекула" в извънредно положение

В Наказателния кодекс се увеличават глобите за т.нар. спекула - по време на обявено извънредно положение - това или някое друго, ако има. Който продаде стока на цена над определената, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и глоба от 5 до 10 хил. лв., реши парламентът. Досега санкцията бе само глоба, без значение от времената, в които е нарушено ценообразуването. 

Парламентът продълава с гласуването на промени в "извънредния" закон заради коронавируса. И така вече 11-и час.

И още - глоби за отказ от тест и неспазване на мерките на здравния министър

Глоба до 5000 лв. ще застрашава нарушителите на заповедите на здравния министър за въвеждане на противоепидемиологични мерки, решиха още депутатите. В момента именно министърът е човекът, който налага мерките, както решиха депутатите по-рано. Санкцията от 5000 лв. важи за физическите лица, а за юридически лица тя е 15 000 лв. Глоби ще има и за нарушение на разпореденото от регионалните здравни инспекции.

5000 лв. глоба ще грози и всеки, който откаже карантина след завръщане от чужбина. 

Ако гражданин откаже да се тества за коронавирус, а е контактен със зараден, то глобата за него ще е от 50 до 500 лв. 

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, свързани с извънредни положения. 

Парламентът реши още да намали пленарните си седмични заседания с едно и да работи само в четвъртък и петък, докато трае извънредното положение. В четвъртък ще са дебатите по законопроектите, а в петък - гласуванията и контрола. Заседанията на комисиите ще се излъчват онлайн и на тях няма да се допускат външни хора.