Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде днес заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. България започва производство на лекарства срещу COVID-19, бе обявено паралелно и от премиера Бойко Борисов.

"Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от Световната здравна организация пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България", се посочва в мотивите към заповедта.

Както е известно, хининът има аналгетично и антивъзпалително действие и в е основата на лекарствата, с които успешно се лекува малария.

Вчера бизнесменът Кирил Домусчиев, който е един от установените заболели с коронавирус у нас, обяви, че успешно се лекува с хлорохинов фосфат, старо и добре познато лекарство за лечение на малария. Той отбеляза, че медиците във Франция, а и на други места по света, са постигнали много добри резултати в лечението на COVID-19 точно с това средство. То обаче или било изчерпано, или държавите, в които имало запаси, били забранили износа. Затова Домусчиев призова правителството да се водят разговори с Франция, Германия, с Индия, държави, в които големи фармацевтични компании произвеждат медикамента, за да има някакво снабдяване с него.

По този повод началникът на оперативния щаб за борба с вируса ген. Венцислав Мутафчийски коментира тази сутри, че вече се разговаря с дистрибутори за внос на лекарството, както и с дистрибутори на суровините за него, за да се произвежда в България. Допълни обаче, че медикаментът има "предполагаем положителен ефект" заедно с още осем други - според Световната здравна организация.

Малко след това в кабинета на премиера Бойко Борисов се проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър и с членове на Националния оперативен щаб. По време на срещата проф. Петров докладвал за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Петров цитирал изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

Държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържал непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин", става ясно от съобщение от Министерския съвет.

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък докладвал, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. 

Ето и съобщението от Бойко Борисов по темата: 

 

Коментари

Боце да хване и врачката от БАН

и онази астроложката с аурата, за максимална сигурност. Поредното пълно безумие да се "произвежда лекарство срещу" ненамкво си, без никакви клинични резултати. Особено ако Боце е научил за тая работа по телефона от китайския премиер. Щото оня със сигурност не се занимава с лечение и Боце със сигурност не говори путонгхуа-та толкова добре.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

"....медикаментът има

"....медикаментът има "предполагаем положителен ефект" заедно с още осем други - според Световната здравна организация." Това е същественото - предполагаем и едно от осем, другото е плява, но важно да се разхвърля за да върви незабелязано бизнесът на Киро! Същият хуманист Киро, който се лекува със същото лекарство и който по случайност също може да го произвежда. Съвпаденията са случайни, както е случайно също, че новината първо ни я съобщи същия Киро-фармацевта по собствената си медия - някак си случайно! А някои се чудят как неслучайно може да се крадне законно по време на чума?

ХЛОРОХИН!

При това знаете, че става дума за хининова основа и пак изписвате грешно името на медикамента.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.