"Ще се справим с това бедствие, ще го преживеем. Това не е чума."

Така оптимистично се включи от болничната си стая в ефир пряко по телефона бизнесменът, собственик на Нова тв и "Лудогорец" Кирил Домусчиев, като каза, че се чувства добре

Във вторник стана ясно, че той е заразен с коронавируса и е хоспитализиран в "Софиямед" с пневмония.

Сега пред Нова тв той разказа как се е стигнало до това.

Домусчиев обясни, че преди десетина дни се върнал от Франция, като още там усетил лека настинка. Прибрал се и се самопоставил под едноседмична карантина, като заедно със съпругата си, която също не се чувствала добре и вдигнала температура, се лекували със стандартните за грипа средства. Пуснали си и тестове за коронавируса, но те се оказали отрицателни. Състоянието им обаче не се подобрявало и затова двамата отишли да потърсят лекарска помощ в болницата.

Там, по думите му, им направили "скенер на белите дробове и се оказа, че имаме двустранни пневмонии". Повторните проби за коронавирус, взети вече в "Софиямед", се оказали положителни за Домусчиев. На съпругата му били направени четири-пет теста и всичките засега били отрицателни. Което, според него показвало, че жените са по-пощадени.

Децата на семейството се чувстват добре и са с отрицателни проби, каза още Кирил Домусчиев.

Той благодари на лекарите, похвали Националния оперативен щаб, правителството и прокуратурата.

Призова и да се спазват всички забрани и да се поддържа висока лична хигиена.

„Благодаря на медиците, които наистина показват много голяма грижа и не се страхуват да лекуват един болен от коронавирус, тъй като това е една паника, която смятам, че не е нормална и не е редна - доктор да се страхува да лекува болен от коронавирус. Ние не сме чумави“, каза Домусчиев.

И обясни, че поне две седмици поне ще е в болница.

„Смятам, че по-рано от две седмици няма как да ме изпишат, но след една седмица ще може да се види дали има някакво подобрение, евентуално да се направи допълнителен скенер и да се види как е развитието на болестта и какъв е резултатът от третирането с продуктите, с които в момента разполагат“, коментира още той.

Също така илезе и с конкретно предложение - да опита държавата да осигури количества от хлорохинов фосфат, старо и добре познато лекарство за лечение на малария. Той отбеляза, че медиците във Франция, а и на други места по света, са постигнали много добри резултати в лечението на COVID-19 точно с това средство. То обаче или било изчерпано, или държавите, в които имало запаси, били забранили износа.

Затова Домусчиев призова правителството да се водят разговори с Франция, Германия, с Индия, държави, в които големи фармацевтични компании произвеждат медикамента, за да има някакво снабдяване с него.

„Тъй като по цял ден гледам NOVA, днес гледах много внимателно предаването с позицията на френските доктори и учени относно хлорахиновия фосфат. С това се третирам и аз в момента. Той се е доказал и в Германия, Франция и Австрия. Това е продукт, който е срещу маларията. Във всичките държави почти е изчерпан и трудно се намира. Според мен той е доста стар продукт - на повече от 60 години“, каза той.

Самият той обеща, че ще се опита да осигури някакво количество въз основа на свои лични международни контакти. И ще го дари на Националния оперативен щаб.