Случаите на установен COVID-19 преминаха психологическата граница от 100 и следобед вече бяха 105. В рамките на днешния ден са открити 11 нови.

Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб за борба с коронавируса на редовния си следобеден брифинг.

По-късно стана ясно за още двама положителни за заразата в София - така общо болните станаха 107.

По-рано през деня Мутафчийски заяви, че "ако прехвърлим бройката от 100 заразени в България, ще преминем на друг модел на работа, защото навлизаме в друга фаза на разпространение на COVID-19".

Това породи спекулации, че и в други населени места в страната, в т.ч. в София, ще бъде въведена крута мярка като тази в Банско. Курортният град бе затворен за влизане и излизане, защото се счита, че е огнище на разпространение на заразата.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, след като е премината границата от 100 заразени Мутафчийски успокои, че не се предвиждат нови такива. Те всъщност били превантивно въведени - с поставянето на Банско под "карантина".

При новите 11 случая до този момент, един касае дете на 8 години. 7 са положителните проби в София, по две са в Пловдив и в Смолян. Един от случаите в столицата е свързан с Банско - заразеният се е прибрал преди четири дни от курортния град.

На въпрос и колко са общо тестваните до момента лица, бе обявно около 4000 - 2800 само във ВМА