Ако карантината не бъде пробита, след 3 седмици ще имаме добри новини относно разпространението на коронавируса. А след 2-3 месеца ще сме преодолели кризата.

Това каза проф. Николай Витанов от БАН, който се занимава със създаване на математически модели, на пресконференция в МС.

"Предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози, които правим. Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след около 2 до 3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза", обясни проф. Николай Витанов.

И допълни:

"Ето защо карантината трябва да се спазва. Ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването на тази карантина и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените, за да можем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика."

От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическото моделиране в биологията. За целта използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развиват по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

"Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме през последните години в рамките на национална програма. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време", обясни акад. Ревалски.

От днес в още две фабрики в България стартира производството на защитни костюми. Това пък обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Засега се произвеждат по 200 костюма на ден, но според Дончев темпът може да бъде увеличен. Днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопрактикуващи лекари.

"8000 маски трябва да тръгнат днес през службите на РЗИ и да стигнат до тях", посочи вицепремиерът.

Ако прехвърлим бройката от 100 заразени в България, ще преминем на друг модел на работа, защото навлизаме в друга фаза на разпространение на COVID-19, заяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски

Рискът от "бързите" тестове

Той коментира дългото време, което отнемат тестовете за коронавирус и тяхната надеждност.

"Редица индустриално развити държави по света, водещи в икономиките си, прилагат изключително рестриктивно този вид тестове (бавните, които дават реален резултат, б.р.).

Това не води до нищо полезно за мобилизиране на здравните служби, а най-вероятно води само до паникьосване у населението. Затова, въпреки че ние не споделяме напълно този модел, който французите са възприели - че ще тестват само тежките случаи, приети в болница, ние имаме малко по-широк кръг, засега можем да се справим", каза Мутафчийски.

По повод т. нар. бързи тестове, той разкри, че от 10 тествани в клиниката на ВМА 6 са дали фалшиви отрицателни резултати.

"Говоря за 10 доказани случая, от които 60%, т.е. шестима души, са дали негативен резултат, а са болни", каза Мутафчийски за бързите проби.

Той обърна внимание, че ако се доверяваме на бързите тестове, тези "фалшиво здрави" хора продължават да се разхождат в обществото и да сеят зараза.