Еврокомисията реши днес да създаде стратегически резерв от медицинско оборудване като респиратори и предпазни маски.

Решението е взето в рамките на новата програма rescEU за модернизиране на съществуващия механизъм за гражданска защита на ЕС. Целта е да се помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от коронавирус.

Медицинското оборудване в стратегическия резерв ще включва консумативи като:

• медицинско оборудване за интензивни грижи, например респиратори;

• лични предпазни средства като маски за многократна употреба;

• ваксини и терапевтични средства;

• лабораторни консумативи.

Как функционира резервът

• Той ще се намира в една или няколко държави членки. Държавата, в която се намира резервът, ще отговаря за закупуването на оборудването;

• ЕК ще финансира на 90 сто от резерва. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации ще управлява разпределението на оборудването, за да се гарантира, че то отива там, където е най-необходимо;

• Първоначалният бюджет на ЕС за резерва възлиза на 50 милиона евро. За 40 милиона евро от тях бюджетните органи трябва да дадат одобрението си.

Същевременно чрез съвместната процедура за възлагане на обществени поръчки страните членки на ЕС са в процес на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и консумативи, необходими за тестването за коронавирус. Така чрез този координиран подход държавите са в силна позиция при преговорите с промишлеността относно наличността и цената на медицинските изделия.

Какво предстои

Мярката влиза в сила от утре, 20 март. След това страните от ЕС, желаещи да поддържат резерв в rescEU, могат да кандидатстват за преки безвъзмездни средства от Еврокомисията. Преките безвъзмездни средства покриват 90 на сто от разходите за резерва, а останалите 10 процента се поемат от държавата членка.

Никой не е имунизиран срещу този вирус и затова всички трябва да сътрудничат за преодоляването на този проблем, изтъкна еврокомисарят по управление при кризи Янез Ленарчич.

„Ясно е, че почти целият свят бе силно изненадан от силата на вируса и скоростта на разпространението му. Сега се борим с пандемия. В ситуация, в която бизнесът обикновено спира работа, най-тежкият недостиг, който можем да усетим, е в сферата на производството и доставката на лично защитно оборудване и на друго медицинско оборудване. И смятам, че това трябва да бъде урок в бъдеще“, допълни той.