Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с китайския си колега Китай Ли Къцян по повод пандемията от коронавирус, като Китай е обещал помощ за страната ни под формата на защитни от коронавируса средства, както и съдействие за закупуване на респиратори.

Това става ясно от прессъобщение на Министерския съвет.

Двамата са обсъдили усилията, които всяка една от двете държави полага, за да ограничи разпространението на COVID-19. 

Ли Къцян посочил, че разбира, че за България коронавируса е голямо предизвикателство и изразил готовността на Китай да предостави помощ на нашата страна под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства.

Китай възнамерява да отпусне и по линия на Европейската комисия подобен вид помощ, от която България също ще може да се възползва като държава-член на ЕС.

Китайският премиер също така изразил готовност да окаже съдействие на България за установяване на контакт с китайски фирми-производители на защитни средства и респиратори, за да може, чрез министерствата на икономиката и търговията на двете страни България да закупува необходимите бройки. 

Борисов благодарил, в това число за вече направеното дарение от 12 000 маски за еднократна употреба и 2000 специални маски.

От своя страна Ли Къцян благодарил за изразената от Борисов подкрепа и съпричастност в най-тежкия момент от кризата с коронавируса в Китай. Ли Къцян отбелязал, че предприетите мерки в Китай вече дават резултати, но по думите му все още не е постигната победа над коронавируса и е необходимо борбата да продължи, като държавите взаимно си помагат. Китайският премиер изрази увереност, че светът ще се справи и ще успее да преодолее пандемията.