Девет китайски експерти по коронавируса и тонове помощи - санитарни материали, пристигнаха снощи в Рим на борда на специален самолет с цел съдействие на Италия като най-пострадалата от болестта европейска държава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Китай, откъдето тръгна пандемията и където броят на новите случаи съществено спада, започна да изпраща специалисти и материали в ред други страни. Говорителят на китайската дипломация Гън Шуан каза вчера, че след Ирак и Иран Италия получава експерти медици, медикаменти за интензивни грижи, защитни материали и друга помощ.

Китайските специалисти, с маски на лицата, бяха посрещнати от представители на италианските здравни власти на римското летище Фиумичино. Товарът на самолета включваше по-специално респиратори, електрокардиографи, десетки хиляди маски и други консумативи, съобщи Фанческо Рока, президент на италианския Червен кръст.

Китайският външен министър Ван И увери в сряда в разговор по телефона италианския си колега Луиджи ди Майо, че Пекин ще подкрепя Италия в борбата с коронавируса.

"Китайският народ няма никога да забрави ценната помощ, предоставена от Италия, когато Китай изживяваше най-тежките моменти" от епидемията на китайска територия, заяви той.