Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За "радикални мерки" от Националния щаб и Народното събрание настоя главният прокурор Иван Гешев. Той се яви в парламентарната правна комисия, която дискутира внесения вчера законопроект за мерките в извънредно положение. И го прие.

„Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло", заяви Гешев. 

„Трябва да се мине, колкото и да звучи крайно според вас – в режим на почти военно положение“, допълни той.

Гешев даде пример със страни от Европа, които вече са въвели пълна карантина, каквато у нас няма. Посочи и мобилизацията на жандармерията във Франция. 

По повод карантината препоръча тя да бъде незабавно въведена за Банско.

"Щети ще има. Само че залогът е не икономиката. Тук три дена продължавам да слушам: икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни. За кого е тази икономика, ако не за хората. Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората. Това, което прокуратурата призовава, е да се предприемат радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. В момента, в който се обяви извънредно положение, може би бяхме едни от първите в Европа“, добави главният прокурор. 

Той даде примери как имало сигнали за кметове на малки населени места, които разпространявали слухове. Един от тях твърдял, че има непотвърден случай на коронавирус в селото, друг лепял надписи "карантина" по вратите на хората. Примерите бяха заради предложението в законопроекта за промяна в Наказателния кодекс, с която разпространението на фалшива информация трябва да се наказва с до 3 години затвор и глоба. 

По думите му, ако вчера законопроектът е би актуален, то днес не е, а утре ще е безсмислен. Призова и държавата да мине в режим, в който страната да мине на вариант за задоволяване на вътрешните си производствени нужди. И завърши, че сега е моментът да се види има ли политици, или ще се играе на политиканстване.

Малко след това си тръгна и започна дискусията по същество.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят на първо четене законопроекта, ще се въздържат, а между двете четения ще направят своите предложения за промени. 

"Много ясно трябва да заявим, че не съществува дилема здраве или бизнес, здравето е основната тема, но това само по себе си нищо не значи. Не можем да питаме хората дали искат да се заразят, или да гладуват. Трябва да има баланс. 

Не съществува противоречие между правната прецизност и политическото решение. Няма спор по необходимостта от крути мерки и няма нужда да ги мерим по радикализъм. Трябва да ги мерим по ефективност", заяви Крум Зарков. 

От ДПС в лицето на Хамид Хамид обявиха, че ще подкрепят, но също ще има предложения между двете четения, а в крайна сметка проектът бе подкрепен от комисията и утре ще влезе в пленарната зала. 

Правосъдният министър Данаил Кирилов призна, че има какво да се прецизира по самите текстове на проекта. От друга страна обаче, заяви, че не приема "хищническите" нападки, в това число и от юристи, които за него не били достатъчно компетентни, към законотворческия процес на властта. Декларира обаче пълна подкрепа за думите на главния прокурор. По думите му някои от мерките не са залегнали в законопроекта, но това не значи, че той е лош. Работи се по мерки и в Министерството на финансите, стана ясно от думите му.

Екоминистърът пита: Какво правим с отпадъците покрай вируса

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров постави тема, по която досега не е говорено - а именно, че в момента не е ясно какво се прави с отпадъците, които се генерират от случаите на коронавирус. 

"Всички, заболели от коронавирус, генерират огромно количество от отпадъци - пижами, чаршафи, биологични отпадъци, спринцовки и други, които трябва да бъдат отнесени и унищожени в инсинератори", обясни Ревизоро и коментира, че в центъра на София могат да се унищожават само определени отпадъци, но не и тези.

Той предупреди, че пестициди не могат да се унищожават, но не могат и да се изнасят в сегашната ситуация. По думите му, трябва да се създаде допълнителен текст в закона, който да регламентира безопасно унищожаване на тези отпадъци. Тази възможност може да бъде предвидена между първо и второ четене.

В парламента са постъпили становища от омбудсмана Диана Ковачева и от Българската стопанска камара по новия законопроект. По думите на председателката на правната комисия Анна Александрова те били "в подкрепа на проекта, който е внесен". От името на партия КОД на бившия министър на здравеопазването Петър Москов пък бе изпратено становище, в което се поставя акцент, че заради новите реалности, в които работи здравната система - може да има проблем с финансирането на болничните заведения, а оттам - със заплащането на работещите в тях. Причината е, че НЗОК плаща на болниците срещу извършена дейност, а по-голямата част от нормалната дейност на повечето лечебни заведения е сведеда до минимум заради опасността от зараза. Затова в закона трябвало да се предвидят и мерки за стабилността за здравната система в извънредното положение.

Ключови думи

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

????????????

Това не може ли да се подпука по сегашното законодателство. И без военно положение: " Глaвният здрaвeн инcпeктoр д-р Aнгeл Кунчeв: Нямa oпacнocт кoрoнaвируcът дa дoйдe у нac. В тoвa ни увeри нa 21 януaри т.г. нacтoящият члeн нa Нaциoнaлния кризиceн щaб." И в резултат на тези Икспертни изказвания сътворихме главната грешка, която Китай отчита и поставя на първо място в анализите.. В ПЪРВАТА СЕДМИЦА НА ЕПИДЕМИЯТА В УХАН СА ЗАРАЗЕНИ НАД 1000 ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ. От тях 46 са починали. ПОРАДИ ЛИПСА НА ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА.. За Китай може да говорим - не бяха предупредени, бяха изненадани.. А ЗА НАС? Може ли да кажем, че сме изненадани? П.П. - А да си припомним и как преди 35 години африканската чума по свинете тръгна от Испания. Мина и при бай Тошо през България. Отиде до Китай и миналата година се върна пак в България.. Какво научихме, направихме.. Освен поголовно да бастисваме свиневъдството си.. При това сега - хуманно.. А в скандинавските страни АЧС е само по глиганите.. Ама те са се поучили.. И в свинефермите им няма АЧС..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.