"Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в Народното събрание, а не през прозореца на джипа." 

За това настоя лидерката на БСП Корнелия Нинова пред бТВ тази сутрин. Засега управляващите не са внесли проект за актуализация на бюджета.

По думите й трябва да се прекрати практиката да се харчат държавни пари с постановления на правителството и еднолично. Коментарът й бе в отговор на внесения вчера от управляващите законопрект за мерки по време на извънредното положение, който днес ще се разглежда от правната комисия в парламента, а в сряда - от залата на първо четене. Но Нинова не е доволна от текстовете, които се предлагат, и най-вече от липсата на вече обещани от правителството мерки, които обаче не са записани в него. 

Какво точно предлагат управляващите - вижте ТУК.

Вместо подкрепа за лекарите - наказания. За спекулантите нищо

Едно от предложенията на властта, срещу които БСП протестира, е въвеждането на наказание - 1 година пробация и глоба до 1000 лв., ако лекар откаже помощ на болни и родилки по време на епидемия (тази или друга), без да има уважителна причина за това. По думите на Нинова вместо подкрепа за медиците, които са на първа линия в битката с актуалния коноравирус, се предвиждат нови наказания. 
 
И това се случва на фона на недостатъчно осигурени защитни облекла и консумативи за лекарите в болниците и доболничната помощ, на фона на заплахи за оставки, подчерта лидерката на левицата.
 
 
Тя отново настоя правителството да вземе мерки частните болници да се включат в борбата с вируса по време на епидемия и разказа история как неин познат е трябвало да постъпи в частно лечебно заведение заради хирургичен проблем в стомаха, но му е отказано, защото преди това е лежал в държавна болница, в която е имало настанен пациент с коронавирус. 
"Ако частните болници не се включат - да им се спрат парите от НЗОК" - настоя Нинова.
По думите й управляващите искат да наказват лекари, но няма нищо в новия законопроект, с което да се наказва спекула с цените на стоки от първа необходимост и лекарствени продукти. Ситуацията била - пробация и солена глоба за медици и 100 лв. наказание за спекуланти. Затова БСП ще внесе предложения за промени между двете четения на закона. 

Не държавата, а бизнесът да поема обезщетения - не сме съгласни

Корнелия Нинова се възмути и на друга промяна в законодателството, която властта предлага за времена на извънредно положение - а именно работодателите да са длъжни те да изплащат обезщетения в размер на 50% от заплатата, ако се наложи да освободят работници или да прекратят временно работа, вместо да се получи помощ от държавата.

Мерките, обещани от финансовия министър Владислав Горанов - държавата да поеме 60% от заплатите на работници, ако дадена фирма или предприятие спре работа в извънредно положение, не фигурирали в новия закон, подчерта лидерката на БСП. И обяви, че това трябва да се промени. Въпреки че заяви, че идеята през Българската банка за развитие (ББР) да се осигури ликвидност на закъсали бизнеси се приема добре от левицата. 

По думите й и идеята гражданите да имат по-дълъг срок за изплащане на битови сметки за ток и вода не фигурира в закона и тези обявени от правителството мерки остават "голи обещания". 

БСП ще настоява за замразяване на тези плащания и за неналагане на лихви по плащания при просрочване, стана ясно още от думите на социалистката. 

Избори в БСП - всичко се отлага, докато не премине рискът от коронавирус

Изборът за нов лидер на БСП, който трябва да се проведе сред всички членове на партията и е насрочен за 26 април - вероятно ще се отложи, след като заради извънредното положение се отлагат всички срокове и процедури за организацията на провеждането му, заяви още Корнелия Нинова. 

Вероятно ще се проведе по-късно и конгресът на партията, насрочен за 9 май. По думите на лидерката на левицата здравето на хората е по-важно от партийните дела.